Ugrás a tartalomra

Református általános iskola lesz a kerületben

2011. november 30. szerda
A Budapest-Budafoki Református Egyházközség átveszi a XXII. kerületi Rózsakerti Általános Iskolát. A már oda járó gyerekek számára biztosítják a világnézetileg semleges oktatás-nevelést.
Református általános iskola lesz a kerületben

Az önkormányzat a november 17-ei ülésén döntött az iskola 2012. augusztus 31-ei hatállyal történő átadásáról. A szerződést november 30-án írták alá a Városháza dísztermében.


Szabolcs Attlia polgármester és
Nagy Péter református lelkész

Szabolcs Attila polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a kerületben sok szülő kerületen kívüli iskolát választott gyermekének, mert vallásos szellemű nevelést kívánt. Az önkormányzatnak viszont az a célja, hogy a kerületben tartsa a kerületi gyerekeket. A református egyházzal már hosszú múltra tekint vissza az oktatási együttműködés, mert a kerületi Halacska református óvoda sok éve sikeresen működik, immár két telephelyen. Mivel az egyházközség az óvoda után iskolát is szívesen létesített volna a kerületben, az önkormányzat erről a lehetőségről tájékoztatta a kerületi iskolák tantestületeit, amelyek külső befolyástól mentesen eldönthették, kívánnak-e élni a fenntartóváltás lehetőségével. A Rózsakerti Általános Iskola nevelőtestülete 70 százalékos többséggel, titkos szavazáson döntött, így velük folytak tovább a tárgyalások.

A polgármester kiemelte, hogy az előkészítés nyílt, átlátható folyamat volt, így a nagyobb konfliktusokat is sikerült elkerülni. Természetesen a szülők, az iskolaszék és a diákönkormányzat véleményét is kikérték.

Nagy Péter református lelkész köszönetet mondott az önkormányzatnak a szakszerű előkészítésért. Mint elmondta, nem ez az első református iskola, amelynek a megszervezésében részt vesz, nem is kívánt már újba vágni, most mégis itt vannak, egy új lehetőség előtt. Kiemelte az iskola igazgatónőjének bátorságát és következetességét, és kitért arra, hogy már most nagyon sok ponton érintkezik az iskola jelenlegi pedagógiai gyakorlata és programja az egyházéval.

Ez az iskola lesz a második, a reformátusok által átvett általános iskola Budapesten.

Kapcsolódó: