Ugrás a tartalomra

Korszerűbb lesz a vasútközlekedés a Duna-partnál

2011. december 04. vasárnap
Lakossági fórumot tartottak a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatban a Szelmann-házban.
Korszerűbb lesz a vasútközlekedés a Duna-partnál

Szabolcs Attila polgármester bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a Nagytétényi Kastély és a Dunatelep fejlesztése, Nagytétény központjának rehabilitációja, valamint a közúti csomópontok fejlesztése összességében az érintett vasútvonal fejlesztését segítik elő.

Rozsy Gábor, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) projektvezetője ismertette a hallgatósággal, hogy a 30-as vonalszakasz - Kelenföldet, Nagytétényt és Tárnokot is érintve - nagyrészt uniós pályázati forrásból épül át az elkövetkező két évben.

A fejlesztésekkel együtt egy élhetőbb környezet kialakítása a cél, a munkálatok egy részét a zavartalan közlekedés érdekében éjszaka fogják elvégezni. Az átépítés során keletkezett esetleges károkat a kivitelező DSE Konzorcium rendezi a munkálatok végén. Ahol a vasútvonalhoz közeli ingatlanok találhatók zajvédő falakat húznak fel, az új műszaki megoldásoknak köszönhetően a vágányokat az eddigieknél kisebb (65 decibel alatti) rezgésterhelés fogja érni, továbbá a menetszél okozta porzás is kisebb lesz.

 

Kádár Ottó, a DSE Konzorcium projektigazgatója közölte, hogy a fejlesztés (kétvágányúsítás, valamint pályaműtárgyak és felsővezeték építése) 22 kilométeres vonalszakaszt érint. Összesen 12 gyalogos aluljárót, egy gyalogos felüljárót, 13 közúti műtárgyat, továbbá akadálymentesített P+R parkolókat hoznak létre. Lakossági kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy egyetlen mostani műtárgyat (aluljárót, átjárót stb.) sem szüntetnek meg. Felszámolással járó komolyabb változás kizárólag a jelenlegi nagytétényi állomáson lesz, ahol a menthetetlen állapotban lévő állomásépületet hamarosan lebontják és a régi állomás teherpályaudvarként fog a továbbiakban üzemelni. Az új megállóhelyet a Pohár utcánál építik ki, az aluljárókat pedig kétsávossá szélesítik. A további felvetésekre válaszolva közölte: a terület-kisajátítások a helyi önkormányzat tulajdonát érintik, és a telkek eddigi megközelíthetősége sem változik. Az úgynevezett "nagy építkezés" 2012 szeptembere és 2013 májusa között zajlik. Ekkor a Tárnok és Kelenföld közötti szakaszon lefektetik a második vágányt (a vasúti forgalmat átterelve a szomszédos 40-es, pusztaszabolcsi vonalra), az állomásokat pedig 2012 nyaráig átépítik.

További információk, elérhetőségek

kivitelező honlapján lehet tájékozódni az aktualitásokról. Panasziroda működik a Nagytétényi út 341-ben (Nagytétény vasútállomás), ügyfélfogadás munkanapokon 10-től 18 óráig, telefon: 06-30-854-1855, e-mail: panasziroda@dsekonzorcium.hu

-kertész-