Ugrás a tartalomra

Díjazott vállalkozóink

2011. december 28. szerda
Bakos Miklóst üzleti etikai díjjal, Kiss Tibor Gézát pedig Év vállalkozója díjjal jutalmazták.
Díjazott vállalkozóink

Kerületünk vállalkozója, Kiss Tibor Géza kapta az Év vállalkozója díjat új, innovatív világítástechnikai fejlesztéséért. A sikeres vállalkozó alkalmazottait tudatosan BudafokTétényből választja. Nemcsak azért, mert lokálpatrióta, hanem mert szerinte egyszerűen így logikus. A díjazott úgy véli, ha a kerület szép, akkor az emberek is úgy viselkednek, ahogy azt a környezet megkívánja.

Ismeretes, a díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával alapította 2003-ban, amelynek célja a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. Kiss Tibor Géza 1982-ben költözött a kerületbe, nős, három gyermek édesapja. Vállalkozást indított, és alkalmazottait tudatosan a kerületből választotta, amellyel nagyban hozzájárult Budafok-Tétény fejlődéséhez. Környezettudatos szakemberként igyekszik a városszépítést is szem előtt tartva tervezni és dolgozni, így 1997-től vállalkozását bővítette: a városfejlesztést az építőiparban beindított tervezés és kivitelezés szintjén is képviseli. Nevéhez köthető például a Tchibo iroda és raktár, a Skoda Szalon, valamint 32 családi ház és 4 társasház komplett kivitelezése.

- Minél szebb a környezet, az emberek egyre inkább a szépre hajlanak, vagyis ha a kerület szép, akkor a lakók is úgy viselkednek, ahogy azt a környezet megkívánja - vallja a vállalkozó. Vállalkozása elnyerte egy szakmai fórum által odaítélt "megbízható építőipari vállalkozás" címet is. Időközben egy német cég által gyártott egyedi termék - újrahasznosított műanyagból készült talajrögzítő rendszer - kizárólagos forgalmazójává vált. A terméket a kerületben történő építőipari beruházásoknál több helyen is környezettudatosan használják.

A 2007-ben indult gazdasági válság miatt vállalkozását folyamatosan le kellett építenie. Alkalmazottai iránt érzett felelőssége, valamint az általa oly sokszor tapasztalt energiapazarlás miatt fejlesztésbe kezdett: korszerűsítette a közvilágítást. Fejlesztése egy LED-es fényforrással és egy saját fejlesztésű szoftver alkalmazásával működtetett világítástechnika, amelyet köztéri vezetékes hálózatról, vagy nap-, illetve szélenergia alkalmazásával is lehet üzemeltetni. A termék alkalmazásával akár 50-70 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A megújuló energiát használó rendszerükkel pedig az elavult világítástechnikai berendezések által termelt károsanyag-kibocsátás 50 százalékkal csökkenthető.

Idén Bakos Miklós kerületi vállalkozó kapta kisvállalat kategóriában az üzleti etikai díjat, amelyet az alkalmazottaikkal, partnereikkel és a környezettel szemben etikus, aktív társadalmi felelősséget vállaló cégek kapnak.

Az asztalosipari szolgáltatást végző cég vezetője azt vallja, a túlélés érdekében a vállalkozónak rugalmasnak kell lennie, mert anélkül nincs túlélés, és nincs siker. A Bakosfa Kft.-nél a munkavállalóknak irigylésre méltó munkahelyi környezetet alakítottak ki. Nemcsak az egészséget védik - a kerület lakói számára is nyitott - 500 négyzetméteres edzőteremmel, de a cégetika fenntartása érdekében cégombudsmant is alkalmaznak. A problémaláda bevezetése nagy sikernek örvend.

Az idén másodszor pályázó céget 1986-ban alapította a máig is fő tulajdonos, Bakos Miklós. Jelenleg 56 ember dolgozik a cégnél, amelyet az év legsikeresebb kisvállalkozásai között tartanak számon. Nem csak a teljesítményre, a munkavállalók egyéni gondjaira is figyelmet fordítanak: válságstratégiájukat a dolgozókkal megosztották, amelyben hasznos tanácsokat adtak arra nézve, hogy hogyan vészeljék át egyéni életükben a válságot. Azért részesítem ilyen bánásmódban a munkatársaimat, mert azt vallom: minden cégvezetőnek olyan környezetet kell teremtenie, ahol maga is szívesen dolgozna. Ennek fényében jogosan várjuk el tőlük a lojalitást - nyilatkozta a sikeres vállalkozó.

Bakos Miklós - aki tavaly Év vállalkozója-díjat kapott - úgy véli, az egymásra való figyelés mellett az egészség megőrzése is fontos. Az ember ugyanis annyira lesz egészséges tíz év múlva, amennyi energiát most ráfordít. Edzőtermükben a kerület lakóival is találkoznak, megismerhetik őket. Szerinte fontos, hogy már fiatalkorban edzenek a gyermekek, mert a közös sport a csapatszellemet is építi, és leköti a gyerekek "fölös energiáit".

A cégvezető versenytársaival is együtt érző, sőt, szerinte annak érdekében, hogy ne darálják be a kis- és középvállalkozásokat a multinacionális cégek, együtt kell gondolkodni, és közös stratégiát kell kialakítani. Az egészség mellett a környezetre is jelentős figyelmet fordítanak: hulladékkezelésük példaértékű. Bakos Miklós szerint a nehéz gazdasági helyzetben mind a vezetőknek, mind a beosztottaknak rugalmasnak kell lenniük, hisz a rugalmasság nemcsak a túléléshez segíti hozzá a vállalkozásokat, de sikert is hoz.