Ugrás a tartalomra

Budafoki induló a Budapest-Bamako Rallyn

2012. január 16. hétfő
Róka-Horváth Viktória és férje, Róka Károly a kerületi iskolák adományait viszi Bissau-Guineába, egy ottani katolikus iskolába. Ez a világ negyedik legszegényebb országa, egyes régiókban az írástudatlanság eléri a 90 százalékot.
Budafoki induló a Budapest-Bamako Rallyn

A rokonszenves házaspár két gyermeket hagy itthon. Az idősebb 13 éves, a kisebb még csak négy, a nagymama gondjaira lesznek bízva. Mint Róka-Horváth Viktória elmondta, a televízióban látott egy riportot az afrikai iskoláról. Megragadta őt a Zalán néven bemutatkozó misszionárius elkötelezettsége és elborzasztották a körülmények, amelyek között így is nagy lelkesedéssel tanulnak a bissaui gyerekek. Bejelentette férjének, hogy ide bizony ők is el fognak utazni. Szabolcs Attila polgármester segítségét kérték az adománygyűjtéshez. A kerületi iskolák közül a Kolonics György, a Kossuth Lajos, az Árpád utcai és a Baross Gábor általános iskolák ajánlottak fel taneszközöket, bútorokat a Kempelen Farkas Gimnázium mellett. Az adományokat külön szállítják, hiszen nem férnek be a versenyzők terepjáróiba.

 
A Városháza előtt Németh Zoltán országgyűlési képviselő fogadta Rókáékat, diákok hordták a Kolonics iskola adományait.


A Baross Gábor Iskola diákjai Rókáékkal

Rókáék kék Nissan Patrol terepjárójuk oldalára a törzshelyük logója mellett felragasztották a kerület "Kisváros a nagyvárosban" logóját is, később a Promontor TV matricája is felkerült. Károly, aki autószerelő, felkészítette az autót a nagy kalandra. A futóművet megerősítették, póttankot és kommunikációs berendezéseket is beépítettek. A kocsi egyszer már megjárta ezt a távot, más legénységgel.

A Budapest-Bamako Rallyt a Párizs-Dakar Rally elképesztő pazarlására válaszul magyarok hozták létre. Nem gyári csapatok, hanem magánemberek indulnak, a saját kockázatukra, és mindig jótékony célt is követve. Mint a szervezők írják, 2012-ben az a céljuk, hogy Gabu környékén egy falusi iskolát felépítsenek és berendezzenek. Az iskolát az építkezés befejeztével magyar és brazil misszionáriusok fogják irányítani.

A rallyn van külön verseny- és túrakategória. A túrakategóriában csak az a cél, hogy két hét alatt eljussanak Bamakóig. Az Észak-Afrika partjához közel húzódó útvonal most is érinti Malit. A 8095 kilométeresre tervezett táv változatos helyeken, földúton, dűnéken és szavannai utakon vezet. Rókáék útjáról tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.