Ugrás a tartalomra

A Kempelen a legjobbak között

2012. január 19. csütörtök
A napokban jelent meg a100 legjobb magyar középiskola című kiadvány. Az országos rangsor élmezőnyében a 13. helyen ott van aKempelen Farkas Gimnázium is.
A Kempelen a legjobbak között

A rangsor kialakításánál a szakértőkből álló bizottság sokféle szempontot vett figyelembe, olyanokat, amikkel az iskolai munka hatékonyságát szokták mérni. Munkájukban objektivitásra törekedtek, ezért a legfontosabb adatokat az országos oktatási adatbázisból vették át. A rangsorolásnál a leghangsúlyosabbak a tanulmányi mutatók voltak: az országos kompetenciamérés eredménye (2010), a nyelvvizsgák száma, az érettségi vizsgákon elért eredmények, az országos versenyeredmények (OKTV) és a továbbtanulási mutatók. Ezeket egy hosszabb, ötéves cikluson keresztül vizsgálták, ezért a kiadvány tendenciák megállapítására is alkalmas. A tanulmányi mutatók mellett a fenntartók által is biztosított tanulási környezetet és a szabadidős programokat is figyelembe vették (pl. az iskolai létesítményeket, a testvériskolai kapcsolatokat, a szakköri lehetőségeket stb.).

A budafok-tétényi Kempelen Farkas Gimnázium diákjai az első két kategóriában kiváló, második kettőben jó eredményt értek el. ͍gy a gimnáziumok között előkelő helyen van: a negyvenöt legjobb között 24-dikként szerepeltetik az összesítésben (a Köznevelés című szaklap szerzője ugyanakkor óva int attól, hogy "az elért eredmények alapján sorba rendezzék", így a fenti sorszám nem feltétlenül tekinthető helyezésnek). A felvételi arány - amely azt mutatja meg, hogy száz (nappali érettségiző osztályt elkezdő) tanulóból hányan jutottak be valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe - a Kempelen esetében 85,8 %. A nyelvvizsgaarány pedig 88,8 %, amely az adott évben felvételre jelentkezők nyelvvizsgáinak számát viszonyítja a jelentkezők számához.

Mindezek alapján a XXII. kerületi Kempelen büszke lehet eredményére, hiszen a legsikeresebb gimnáziumok között tartják számon, nemcsak budapesti, hanem országos összesítésben is. Elismerés érte!

Forrás: Városházi Híradó, Köznevelés, nemethzoltan.hu