Ugrás a tartalomra

Közel hozzánk

2012. február 06. hétfő
Közeledik az iskolai beiratkozások ideje. Szeptemberben több mint félezer kisdiák fogja első ízben átlépni az iskola küszöbét.
Közel hozzánk

Kerületünkben minden szülő megtalálhatja azt az iskolát, amelynek oktatási és pedagógiai programja megfelel az elvárásainak. Ma már két magyar-angol két tannyelvű iskola - a Kossuth és a Bartók -, illetve az Árpád utcai Német Nemzetiségi Iskolánk segíti a nyelvtanulást. A Kolonics a sporttehetségek iskolája, míg a Hermann Ottó és a Gádor iskola különös erőssége az ökológia, a környezetvédelem. A Nádasdy az alapfokú művészetoktatásról híres, a Baross pedig a közösségi, hagyományőrző nevelés legjobb tradíció- ját folytatja. A Hugonnai Vilma Általános Iskola a Montessori-módszer elemeit alkalmazza. A Rózsakerti Általános Iskola 2012 szeptemberétől a református egyházközség fenntartásába kerül a keresztény nevelést elváró szülők nagy örömére. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a számítástechnika- vagy nyelvoktatásra, a közismereti tárgyakra ne helyeznének mindenhol egyformán hangsúlyt.

A kerületi oktatási rendszer teljesítőképességét igazolja, hogy a Kempelen Farkas Gimnázium - ahová jobbára a kerületi általános iskolákból kikerülő gyerekek járnak - bekerült a száz legjobb magyar középiskola közé. Ha a kerületi iskolák alapozó munkája nem lenne elég színvonalas, a gimnázium aligha érhette volna el ezt a kiváló eredményt.

Az önkormányzat következetes, folyamatos munkával sorban újítja fel az épületeket már sok éve, így a műszaki állapot is mindenhol megfelel az igényeknek. Az iskolák bemutatóórákkal, az óvodákban tartott ismerkedő rendezvényekkel és a honlapjaikon, illetve a városháza honlapján elhelyezett tájékoztató anyagokkal igyekeznek segíteni a szülők választását. A Városházi Híradó és a kerületi kábeltévén fogható Promontor TV is sorban mutatja be az iskolákat.

Köztudott, hogy 2013-tól állami fenntartásba kerülnek az általános iskolák. A kerületi önkormányzatoknak lehetőségük lesz vállalni további fenntartásukat, "visszaigényelni" őket, de még nem tudjuk, hogy milyen széles körben. Nekünk, akik a kerületi lakók bizalmából Budafok-Tétény közoktatásáért felelünk, minden esetben fontosak lesznek a kerületi iskolák, hiszen a "Kisváros a nagyvárosban" jelmondatunkban megtestesülő szellemiség hordozói a kisvárosi, otthonos iskoláink.


Az önkormányzat az óvodások között hirdetett rajzversenyt arról, hogy hogyan képzelik az iskolát. Az első helyezett rajz motívumaiból óriásplakát készült, amelyen a szülők figyelmét hívják fel a kerületi iskolákra.

A kerületi közoktatásra a legnagyobb csapás az elnéptelenedés, egyik vagy másik iskolánk kiürülése lenne, és ezt nagyon nehéz lenne visszafordítani. Most még nem fenyeget ez a veszély, de a megelőzésért mindnyájunknak tennünk kell. Kérünk minden szülőt, válasszon kerületi iskolát gyermekének!

Karsay Ferenc alpolgármester