Ugrás a tartalomra

Ünnepi megemlékezések március idusán

2012. március 19. hétfő
A forradalom ünnepén több helyszínen is megemlékeztek a kerület polgárai.
Ünnepi megemlékezések március idusán

Koszorúzás a Klauzál-villánál

Március 11-én, az első budatétényi "™48-as emlékhelyen, a Klauzál-villa falán közadakozásból elhelyezett emléktáblánál mintegy ötven fő tisztelgett Klauzál Gábor emléke előtt. Ott volt Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, valamint intézmények és civil szervezetek képviselői. Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket, Debreczeni-Droppán Béla történész-levéltáros, a Honismereti Szövetség elnöke beszélt a pesti Múzeumtér történetéről, majd koszorúztak az emléktáblánál. Közreműködött Vaskó Zsolt, aki kis tanítványaival, ének- és furulyaszóval "™48-as katonanótákat játszott.

 
 

Klauzál Gábor 1832-től Csongrád vármegye országgyűlési követeként az ellenzék tagja, 1843-44-ben egyik vezetője volt. Politikai tevékenységét a forradalom kezdete után, mint a pesti közcsendi bizottmány tagja folytatta. A Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere volt, ám az 1848-as szeptemberi válság idején lemondott. Az osztrák rendőrség az Újépületbe zárta és haditörvényszék elé állították. Iratait és leveleit elkobozták és megsemmisítették. Rendőri megfigyelés alá helyezték. Az 1850-es években Kistétényben vásárolt magának telket. 1861-ben és 1865-ben Deák Ferenc pártjának tagjaként, Szeged képviselőjeként részt vett az országgyűlésen.

Térey huszárőrnagy és Hadik honvédezredes

A 903-as számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat és a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény Munkacsoportja tartott megemlékezést március 12-én a Budafok-felsővárosi temetőben az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc hős katonái síremlékénél. A megjelenteket dr. Bódis Antal, a cserkészcsapat vezetője köszöntötte. Térey Pál honvéd huszárőrnagy tavaly decemberben helyreállított sírjánál Deák István, a Szent Benedek Óvoda, Általános Iskola és Két Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet. A cserkészek szavalatait koszorúzás követte.

 
 

A másik vitéz, Hadik ?goston honvédezredes síremlékénél Bartos Mihály helytörténész elevenítette fel az emlékezőknek a korabeli eseményeket és a hős Hadik gróf tevékenységét, szerepét. Ezután Garbóci László helytörténész a jelenlévők nevében elhelyezte az emlékezés virágait. Az ünneplők azt remélik, hogy a jövő év márciusára a katolikus egyház jóvoltából Hadik ?goston sírhelye is megújul majd.

Zambelli Lajos honvédtábornok

Március 15-én a Zambelli utcában a hagyományokhoz híven megemlékeztek Zambelli Lajos honvédtábornokról. A Nagytétényi Polgári Kör 10 órától tartotta koszorúzási ünnepségét, melyen kerületünk vezetői közül is többen megjelentek. László Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kopasz Sándor szavalata után a civil szervezet dalköre énekelt huszárnótákat. Az ünnepi műsort a Baross Gábor Általános Iskola diákjai adták. "Most, itt nagyon jó magyarnak lenni!" - emelte ki ünnepi beszédében az iskola történelemtanára, Monostoriné Szeleczky Gabriella.

 
 

Az emléktáblánál elsőként a hős szépunokája, majd Zambelli Béla és felesége helyezték el koszorúikat. Ezután az önkormányzat nevében Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester és dr. Szántó János jegyző rótta le tiszteletét az emléktábla előtt. Díszpolgáraink, az intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői is megemlékeztek Zambelli Lajosról.

Koszorúzás a tétényi honvédemlékműnél

Szikrázó napsütés és tavaszi meleg fogadta a nagytétényi kastély előtti téren tartott központi megemlékezés résztvevőit nemzeti ünnepünk délelőttjén. Az 1849. januári tétényi csata emlékhelyén tartott koszorúzási ünnepségen a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói tavaszi csokorként nyújtották át a jelenlévőknek színvonalas ünnepi műsorukat.

 

Dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, címzetes egyetemi tanár beszédében többek között azt hangsúlyozta: a magyar nemzet március idusától számított forradalma egyszerre volt soron következő tagja és mindegyik másiktól eltérő alkotója az 1848-ban az akkor már vénnek nevezett Európán végigsöprő népek tavaszának.

 

Az ünnepi beszédet követően az önkormányzat nevében Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, dr. Szántó János jegyző és a megjelent díszpolgárok helyezték el koszorúikat a tétényi emlékműnél, a nemrég elhunyt Kossuth-díjas szobrászművész, Ócsai Károly alkotásánál.

 

Az intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői, valamint a magánszemélyek is koszorúval és virággal emlékeztek a hősökre a forradalom ünnepén.