Ugrás a tartalomra

Nemes hagyomány, halhatatlan sportolók

2012. március 28. szerda
Ma már hagyomány a kerületben, hogy farsang táján a Sörház utcai Vináriumban összegyűlnek régi világversenyek és olimpiák sztárjai.
Nemes hagyomány, halhatatlan sportolók

A vendéglátók, Garamvári Vencel - aki maga is válogatott sportoló volt - és Szabolcs Attila polgármester régi barátokként köszöntötték idén is a kerületünkbe érkező vendégeket, köztük Schmitt Pál köztársasági elnököt, március 9-én. Az államfőt a vendéglátók és az egykori sporttársak úgy is köszöntötték, mint a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét. A köztársasági elnök tulajdonképpen hazalátogatott, hiszen családja budafoki, mintegy száz évvel ezelőtt itt telepedtek le, amikor a németországi Ettlingenből Magyarországra érkeztek (az egykori Schmitt-villa épp a Vinárium felett van).

Az estén 120 főre teríttettek, de hamarosan az előtérbe is asztalok kerültek. A polgármester és felesége lelkesen meséltek az elmúlt évek összejöveteleiről. Mint mondták, dr. Konrád János vízilabdázó olimpiai bajnok főszervezőnek köszönhetően óriási élmény számukra találkozni minden évben mindazokkal a sportolókkal, akiket évekkel, évtizedekkel ezelőtt csak távolról csodálhattak.

 

A londoni olimpiával kapcsolatban senki sem bocsátkozott a magyar sport hírességei közül jóslásokba, de abban azért mindenki egyetértett, hogy jobbak leszünk, mint utoljára, Pekingben.

Gyulay és Kamuti immár halhatatlan

Szabolcs Attila és felesége szívesen látott vendégként képviselte kerületünket a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének beiktató ünnepségén, március 23-án.

A kajakosként kétszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, valamint a tőrvívásban kétszeres ötkarikás ezüstérmes Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Magyar Vívószövetség szakmai alelnöke a többi tag döntése alapján került be a 21 fős elit társaságba, az Albert Flórián és Polyák Imre halálával megüresedett két helyre. Régi francia akadémiai szokás szerint az új tagok beiktatásuk alkalmával megemlékeztek azokról, akiknek a helyére lépnek.

 

Az egyesület alapításának 20 éves évfordulója alkalmából megtartott jubileumi közgyűlésen Gerevich Aladár-emlékérmet vehetett át Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, és a Fábián házaspár; Fábián László ötkarikás aranyérmes kajakos és Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes. Az elismerést távollétükben lányuk, Mónika vette át.