Ugrás a tartalomra

Egy hajóban Kolóval

2012. április 05. csütörtök
A kerület fiatalon elhunyt díszpolgárára, Kolonics Györgyre emlékeztek március 28-án a Klauzál Házban.
Egy hajóban Kolóval

Horváth Csaba és Pulai Imre olimpiai bajnokok beszéltek saját és a kétszeres olimpiai bajnok Kolóval közös pályafutásukról. Mészáros Csaba, a Klauzál Ház igazgatója, az est házigazdája bevezetésképpen gyermekkorukról és a szakág kiválasztásáról faggatta a sportolókat. Kiderült: Pulainak gyerekkorában gerincferdülése javítására az úszást ajánlották. Ezt nem szerette, mert hideg volt a víz és korán kellett kelni. ͍gy került a kenusokhoz, ahol hétvégeken túrázni mentek, sátorban aludtak és jó volt a társaság. Horváth Csaba tízévesen már túl volt több év úszáson és számtalan fociedzésen, amikor elhatározta, hogy kajakozni fog. A KSI-ben érdeklődött, ahol akkor éppen kenuedzés volt. Kipróbálta és ott ragadt. A 171 cm magas sportoló testalkata nem volt szerencsés az akkoriban használt nagy és nehéz dán hajókhoz, mégis, amikor a Csepel SC edzője, Ludasi Róbert a nála alig magasabb Koloniccsal egy hajóba térdeltette, párosuk 1998-ig hat világbajnoki címet lapátolt öszsze, 1996-ban pedig megnyerték az atlantai olimpiát.

 

- Kis embernek számítottunk a kenus világban, kicsinek a magyar, és a nemzetközi mezőnyben egyaránt. Ha felálltunk a dobogó tetejére, fejünk egy magasságba került a második helyezettekével. Ezzel a pszichés hátránnyal ültünk hajóba - szemléltette egykori esélyeiket Horváth Csaba olimpiai bajnok kenus. Amikor pedig felfedezte a hallgatóság soraiban Wichmann Tamást, a "kenu királyát", hozzátette, hogy Koloniccsal ők voltak a kivételek, mert a versenyeket olyan nagy emberek nyerték, mint Wichmann, aki a nyolcvanas évek elejéig egyéb helyezései mellett 9 világbajnoki és 3 Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Magyarországnak.
A Horváthnál több mint egy fejjel magasabb, 2000-ben 117 kg-os Pulai Sydneyben nyert párosban aranyérmet Novákkal, pedig akkor már kisebb és könnyebb hajókkal szálltak vízre, amelyek a soványabb és alacsonyabb versenyzőknek kedveztek.


Kolonics iskolások emlékeztek Kolóra, aki szintén iskolájuk padjait koptatta. Egykori iskolatársak visszamlékezéseit olvasták fel, a vendégek számára is szívszorító pillanatokat szerezve.

A filmvetítéssel színesített beszélgetésen Kolonics György tulajdonságairól, sporttársaihoz fűződő kapcsolatairól is szó esett.
- Gyuri nagyon izgulós volt. Minden verseny előtt latolgatta az esélyeket. ?szintesége, kitartása és a sport iránt tanúsított alázata egyedülálló volt - mondta Kolonicsról Horváth, amit Pulai azzal egészített ki, hogy Koló ellenfélnek is tökéletes volt.


Horváth Csaba a kolonics György általános iskola diákjai körében az "olimpiai bajnok" lapáttal

Horváth Csaba ma három gyermek édesapjaként sárkányhajó-edzéseket tart. Egykori társa váratlan halála után egyike volt a Kolonics György Alapítvány létrehozóinak, mely kuratóriumának ma is tagja.
Pulai Imre új sportágat választott: szánkózásra adta a fejét, 147 km/órás sebességgel száguld a jégcsatornában és boldog, hogy 35 év kenuzás után a szánkóversenyen végre vihette a magyar zászlót.

A jó hangulatú beszélgetésen Szabolcs Attila polgármester és Karsay Ferenc alpolgármester is részt vettek. Az emlékezés a pódiumbeszélgetéssel nem fejeződött be, április 18-án kiállítás nyílik "Kolonics, a sportlegenda" címmel a Klauzál Ház földszinti kamaratermében.

T. A.