Ugrás a tartalomra

Budatéténybe jön a Kárpát-medence

2012. május 23. szerda
A Dél-Buda környékieknek június első két napján nem kell messzi menniük egy különleges élményért; a budatétényi Rozárium ritka lehetőséget tartogat a nemes élvezetekre.
Budatéténybe jön a Kárpát-medence

A míves borászat csodáival találkozhat a Kárpát-medencei Borászok 7. Találkozójának közönsége. S hogy a befogadás harmónikusabb, az élmény maradandóbb legyen, szemnek-fülnek is jut a simogatásból.

A bornak lelke van - tartják, s tegyük gyorsan hozzá; szép lelke a jó bornak van. Míves, gazdag borokkal sokfelé találkozhatunk, ám ha nem csak a pohár fenekét keressük, ha érezni akarjuk a jó bor széplelkű simogatását, különleges alkalmat ildomos keresnünk a találkozásra.

Klauzál Gábor, a ´48-as miniszter alapította a budatétényi Rozárium elődjét a 19. század végén. Ötven évvel később Európa akkor egyik legnagyobb rózsakertjét hozta létre egy ma már világszerte ismert kutató, rózsanemesítő, Márk Gergely. Nevéhez több mint 650 rózsa nemesítése kapcsolódik, amelyeknek kivétel nélkül magyar nevet adott. Ma 1300 rózsafajta, mintegy 8000 tő virágzik májusban a nagyjából két és fél hektáros területen. Nem véletlen hát a borásztalálkozó időpontja, a világ kevés helyén lehet ilyen káprázatos fajtagazdagságban, szín- és illatorgiában gyönyörködni.

A szervezők jó érzékkel gondoskodtak arról, hogy az ágyások között sétálva, vagy a fák lombkoronája alatt borokat ízlelgetve végképp foglyul ejsen az élvezet. Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk - tartják, s a zenével sincs ez másként. Méltó kínálat teszi teljessé a harmóniát, mesterségük, művészetük kiválóságait hallgathatjuk ezen a hétvégén. Lesz itt népzene, világzene, dzsessz, meg sok-sok különlegesség. Itt lesz többek között a Dűvő, a Makám, a Napra, Ferenczi György és a Rackajam, de ne lepődjünk meg, ha nem csak a színpadon szól muzsika, ha távolabb, talán éppen a szomszéd asztalnál is megszólal egy hegedű, felcsendül egy ének, rázendít egy kisebb banda.

Szívesen jönnek évről évre Budatéténybe a míves borászok, Balla, Bott, Dúzsi, Gere, Laposa, Légli, Maurer, Takler, Tiffán és sokan mások. De nem csak ők, azok is biztosan visszatérnek, akiket már foglyul ejtett a hely és a találkozó szelleme. Ha teheti, jöjjön el Ön is, kedves olvasó, biztosan gazdagabban fog hazatérni. Találkozhat, beszélgethet a borászat kiválóságaival, kóstolhat olyan borokat, amelyekkel boltokban aligha találkozhat. Töltekezhet a rózsák látványával, a muzsika hangjaival, ízekkel, illatokkal, és még haza is vihet a palackba zárt csodákból.

A család apraját sem kell otthon hagynia, szakavatott gyermekszórakoztatók gondoskodnak a kicsikről.

Ha a találkozó honlapján rendeli meg belépőjegyét, a szerencse is Önre mosolyoghat; valamelyik résztvevő borász egy palack különlegességét is megnyerheti. Csak egy kattintásra van ettől...

P.T.