Ugrás a tartalomra

Főhajtás a hősök vasárnapján

2012. május 30. szerda
Az önkormányzat, a politikai és a civil szervezetek kerületünk két világháborús emlékhelyén koszorúztak május utolsó vasárnapján.
Főhajtás a hősök vasárnapján

A Szent István király plébániatemplom kertjében már a mise előtt gyülekeztek az emlékezők. A Budatétényi Polgári Kör szervezésében immár 23. alkalommal gyűltek össze itt a kerületiek, hogy fejet hajtsanak és emlékezzenek.

Bartos Mihály helytörténész beszélt az emléknap eredetéről, amely egészen az 1917. évi VIII. törvényig vezethető vissza. Ez elrendelte, hogy minden község, város anyagi erejének megfelelően táblán, emlékművön örökítse meg azok nevét, akik a hazáért életüket áldozták. Már az első világháború alatt megkezdték a hősi emlékművek felállítását. Az 1917-es törvényt kibővítve az 1925. május 1-jén megjelent honvédelmi miniszteri rendelet május utolsó vasárnapját nemzeti ünnepé nyilvánította. Ettől kezdve rendszeresen megemlékeztek a Hősök napján a hazáért elesettekről. A második világháború hősi halottai és katonai áldozatai emlékének megőrzését a belügyminiszter 1942. április 17-én, valamint a honvédelmi miniszter április 25-én kiadott rendelete szolgálta. Ebben elrendelték a nevek bevésését az első világháborús emlékművekbe. 1945. után a szocialista Magyarországon e napot nem ünnepelték. Az Országgyűlés a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította.

 

Bartos Mihály beszédében rámutatott, hogy bár ma béke van, de keményen harcolnunk kell a mindennapokban, ha nem is katonaként. A megemlékező szavak után elsőként Szabolcs Attila polgármester helyezte el a megemlékezés virágait az önkormányzat nevében, majd a helyi szervezetek és a jelenlévők csatlakoztak a koszorúzáshoz.

A megemlékezés a nagytétényi világháborús emlékműnél folytatódott, a Nagytétényi Polgári Kör szervezésében.

Itt Garbóci László helytörténészt, díszpolgár mondott megemlékező beszédet. A műsorban közreműködött a Nagytétényi Polgári Kör dalköre, Demjén Gyöngyvér Jászai-díjas színművész, Juhász Lajos és Vlaszati Erika. A koszorúzás előtt Horváth Tiborné - akinek édesapja a második világháborúban, épp 70 éve halt meg és idén lenne 100 éves - osztotta meg gondolatait.

 

Az önkormányzat nevében Szabolcs Attila koszorúzott, majd lerótták kegyeletüket a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete, a Nagytétényi Polgári Kör, a Hugonnai Vilma Általános Iskola és a Fidesz megjelent képviselői.

S.V.
Fotó: Papp Tibor