Ugrás a tartalomra

Könyv a barossi egyházközségről

2012. június 10. vasárnap
A Baross Gábor telepi Jézus Szíve templom és egyházközség története 1925-2011 című kiadványt a városrész doyenje, a 92 éves Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke, kerületünk díszpolgára jegyzi.
Könyv a barossi egyházközségről

Könyvbemutatót tartottak június 3-án a Szent Bernát házban. Fontos helytörténeti forrással gazdagodtak a barossiak (társszerzője Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross iskola történelemtanára). A canonica visitatio, valamint a historia domus alapján készült, fotókkal gazdagon illusztrált kötetben leírtakat hitelesítik a szerző személyes élményei. A kötet nyolc évtizedet fog át, melynek nagy részét személyesen átélte Imre bácsi.

Garbóci László, a szintén díszpolgár helytörténész méltatta a szerzők munkáját a bemutatón. Kiemelte a mű fontosságát, mert mint mondta: ha valaki múltunk bármely szeletére kíváncsi, kutathat levéltárakban, gyűjteményekben, de ott csak azt találja meg, amit egykor leírtak. Budafok-Tétényben az öt római katolikus egyházközség közül a barossi az első, amelynek történetét, temlomának építését részletesen, napjainkig tárgyalja egy helytörténeti munka.

Pelikán Imre név szerint mondott köszönetet segítőinek, akik munkájukkal, fotóikkal, észrevételeikkel hozzájárultak a könyv megszületéséhez, majd vetítettképes előadásában ismertette annak tartalmát.

 

Mondanivalóját átszőtték élményei; a fejezeteket jóízűen előadott visszemlékezésekkel fűszerezve ismertette. Végül idézte a könyv utószavát: "Tapasztalhattuk, hogy sok templom épült meg úgy, hogy az épüléséhez szükséges pénz nem állt rendelkezésre. A Baross Gábor-telepi közösség is hasonló gondokkal úgy építette évtizedeken keresztül a szeretet és hit házát, mint fecskék a fészküket. Építette két kezével, kuporgatott pénzéből akkor is, amikor az épités nagy részénél a hivataloktól támogatás helyett ellenkezést kapott, amit még nehezített a hit fokozatos háttérbe szorítása is. Könyvünk örök emléket állít az egész közösségnek, mesterembereknek, művészeknek, valamint azoknak, akik önzetlen munkája nélkül nem épülhetett volna meg szép templomunk."

 

A bemutató végén közel ötvenen álltak sorba, hogy helyben megvásárolt példányukban tudhassák a szerző kézjegyét. Köztük volt Karsay Ferenc alpolgármester is.

Kép és szöveg: Papp Tibor