Ugrás a tartalomra

Emlékezés Kolonics Györgyre

2013. január 29. kedd
sportközpontot. A XXII. kerületi önkormányzat arra kéri a magyarországi településeket, hogy tűzzék ki
Emlékezés Kolonics Györgyre

hivatalaikra

Kolonics Györgyről, a 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai bajnokról nevezték el január 25-én pénteken, a csepeli Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központot. A kenusport ikonikus alakja előtti tisztelgés részeként Ludasi Róbert mesteredző és Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkár közösen leplezték le a létesítmény új névtábláját. Az ünnepélyes névadáson jelen voltak a legendás kenus szülei is. ""Koló"" emléke előtt tisztelgő beszédet mondtak sporttársai; Vajda Attila pekingi olimpia bajnok és Csabai Edvin többszörös világbajnok kenus, a Kolonics Alapítvány kuratóriumának tagja.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke bejelentette, hogy az év elején egymilliárd forintos támogatást kaptak a kormánytól, és ennek az összegnek a hatvan százalékára a klubok és a szakosztályok pályázhatnak.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára Kolonics Györgyre emlékezve azt mondta: beírta magát a sport történelemkönyvébe, mégpedig a jó oldalra, ezért méltó arra hogy iskola, versenyek, most pedig egy ilyen létesítmény is viselje a nevét.

Az ünnepélyes névadáson jelen volt Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere is, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a XXII. kerület több ponton is kapcsolódik a sportlegendához. Kolonics György ugyanis Budafokon született és ott járt általános iskolába, ahogy az érettségit is a Budai Nagy Antal gimnáziumban szerezte meg. Kenus karrierjét is Budafokon, a néhai Spartacus telephelyén alapozta meg.

Miután 2000-ben Sydneyben Kolonincs megnyerte második olimpiáját, Szabolcs Attila kezdeményezésére az önkormányzat díszpolgárrá nyilvánította, méghozzá az erre vonatkozó rendelet rendkívüli megváltoztatásával. Szabolcs Attila részt vett a Kolonics Alapítvány létrejöttében, és a sportoló július 15-i halálának évfordulóján a csepeli kajak-kenu telepen évente megrendezett emlékevezésben is szinte mindig részt vesz.

A 2010 januárjában átadott, mostantól Kolonics György Vízisport Központnak nevezett bázison a hajótárolók és a szálláshelyek mellett korszerű edző- és konferenciaterem is található, és csaknem kétszáz versenyzőnek ad felkészülési, edzőtáborozási lehetőséget - írta az MTI. A központ alkalmas iskolai táborok, vízitúrák és egyéb szabadidősportos tevékenységek lebonyolítására is.

Kolonics György 36 éves korában, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A későbbi hivatalos jelentés szerint halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt következett be. A kiváló sportoló éppen a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon tizenöt, az Eb-ken pedig 3-szor állhatott fel a dobogó felső fokára.

Vigh Dániel