Ugrás a tartalomra

Példát mutatott Budafok-Tétény

2013. február 14. csütörtök
Február 14-én 33 önkormányzat képviselői vették át a városházán a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott székely lobogókat.
Példát mutatott Budafok-Tétény

Az elmúlt hetekben több tucat önkormányzat csatlakozott Budafok-Tétény szolidaritási akciójához. Február 14-én 33 önkormányzat képviselői vették át a városházán a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott székely lobogókat.

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott eseményen Szabolcs Attila arra emlékeztetett, hogy február 5-én hirdették meg akciójukat, arra kérték a magyar önkormányzatokat, hogy vállaljanak szolidaritást a Székelyföldön élőkkel, és tűzzék ki a székely zászlót. Hozzátette, hogy akkor a Tisztességes Választásért Alapítvány felajánlott ötven székely zászlót. A csütörtöki eseményre 33, a felhíváshoz csatlakozó település képviselői érkeztek, a többieknek pedig elküldték a lobogót - mondta Szabolcs Attila.

Kitért arra is, hogy a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott zászlók elfogytak, de a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítványtól újabb ötven székely zászlót kapnak majd. A polgármester hangsúlyozta, hogy az akciót nem Románia ellen szervezték, és azt is megjegyezte, hogy eddig körülbelül 75-80 önkormányzat jelezte a csatlakozási szándékát.

"Az általunk kifogásolt trianoni diktátumban is és az Európai Unió alapelvei között is szerepel az, hogy minden népcsoportnak, nemzetiségnek meg kell adni a jogot a saját vallásának, kultúrájának gyakorlásához - mondta a polgármester. - A határon túl élő honfitársaink joggal várhatják el, hogy szabadon élhessék meg és ápolhassák hagyományaikat és kultúrájukat."

Németh Zoltán, a kerület fideszes országgyűlési képviselője, a felhívás egyik kezdeményezője szintén hangsúlyozta, hogy nem valami ellen, hanem valami mellett emeltek szót.

A politikus szavai szerint az összetartozást sokféleképpen lehet kifejezni. Például törvényekkel, paragrafusokkal, ahogy a kormány is tette, amikor felajánlotta a kedvezményes honosítás lehetőségét - mondta.

A nemzeti összetartozás viszont nem csak törvényekről és paragrafusokról szól. "Amikor a székelyföldi magyarokat sérelem éri (...) ki kell állnunk és nemcsak szavakkal, hanem cselekedetekkel is ki kell nyilvánítani ezt az összetartozást és ezt a szolidaritást" - közölte.

Magyarországon is mindig meg kell adni a kisebbségeknek az őket megillető jogokat, és "a határon túli magyar nemzettársaink" számára is ki kell követelni ezeket - tette hozzá.

A képviselő azt mondta, hogy a fanyalgóknak két szót ajánl a figyelmébe: önbecsülés és összetartás. Csak az a nemzet lehet sikeres, amelyiknek van önbecsülése, tisztában van saját értékeivel, és kiköveteli másoktól, hogy megbecsüljék - emelte ki.

Az esemény végén Budafok-Tétény nevében Szabolcs Attila polgármester, Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc alpolgármester, Zugmann Péter alpolgármester, valamint Dr. Terstyánszkyné Dr. Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumi tagja adták át a zászlókat. Zárásként a megjelentek elénekelték a székely himnuszt.

mti/bp22.hu