Ugrás a tartalomra

2013-ban is értéket közvetít a Klauzál Ház

2013. február 10. vasárnap
Mészáros Csabát, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatóját kérdeztük a ház tavalyi és idei programjairól; terveiről, tapasztalatairól.
2013-ban is értéket közvetít a Klauzál Ház

- A Klauzál Ház milyen komolyabb eseménnyel készül a következő hónapokban? Van-e idén különösen kiemelt korcsoport, vagy minden korosztálynak egyaránt kínálnak rendezvényeket?

A továbbiakban is az a célunk, hogy minden korosztályt megszólítsunk programjainkkal, a kerület határain belül lakókat és az agglomerációs körzetben élőket egyaránt.

Elsőként a nagykoncertek sorát szeretném kiemelni a kínálatunkból. A sort március 10-én két nagyszerű program nyitja. Délelőtt Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő gyerekeknek, családoknak szóló koncertje (s mi sem mutatja jobban ennek népszerűségét, mint az, hogy már január végén minden jegy elkelt a programra), este 18 órakor kezdődik a Csík Zenekar és Lovasi András koncertje. A zenei rendezvények sorát negyedévente egy-egy kiemelkedő alkotó előadásával folytatjuk majd idén is.

A gyerekeknek, családoknak szóló programjaink is hangsúlyos helyet kapnak a kínálatunkban. Havonta családi hétvégékkel, májusban, a családok hónapjában Mesefesztivállal is készülünk.

A fiataloknak szóló Szertelenül címmel indított prevenciós előadássorozatunk februári vendége Szabó Győző színész lesz. De az év során még számos ismert emberrel beszélgetünk a témáról, reményeink szerint töretlen érdeklődés mellett.

A Klauzál Szalon programjában Süveges Gergő műsorvezetővel beszélgetek, de folytatjuk az OlimpIkon sorozatunkat is, ahol idén elsőként az U18-as női jégkorong válogatott lesz a vendégünk.

A nagy programok sorából nem szabad kihagyni a címében is "nagy"" - Nagy négyes színházi előadást sem, ami a Klauzál Bérlet - a felnőtt színházi bérletsorozatunk - nyitó előadása.

Ezen túl pedig a 39. Budafoki Tavaszi Fesztivál izgalmasnak ígérkező könnyű és komolyzenei koncertjeire, színházi előadására, kiállításaira hívnám fel a figyelmet.

- Melyek voltak az előző év legsikeresebb programjai?

Szinte nehéz válogatni, hiszen rendezvényeinkre, újonnan induló sorozatainkra általánosságban elmondható, hogy folyamatosan nagy az érdeklődés. Az Olimpia évében természetesen az OlimpIKON című - híres sportolóinkat, olimpiai bajnokainkat bemutató - sorozatunk mozgatott meg nagyon sok gyereket, fiatalt - akiknek egy-egy sportoló megismertetésével példát szeretnénk mutatni -, de a felnőtt korosztály köréből is sokan ellátogattak egy-egy beszélgetésünkre.

Kiemelkedő volt az adventi időszakra szervezett találkozásunk Böjte Csaba atyával. Ez a "találkozás"" a szó eredeti értelménél jóval többet jelentett azoknak, akik itt voltak velünk. Sokan voltunk, a kamaratermünk erre a beszélgetésre is teljesen megtelt.

- Mely terület erősebb - a rendszeres körök, klubok, tanfolyamok népszerűbbek, vagy az alkalmankénti programok, rendezvények látogatottsága számottevőbb?

A rendszeres programjaink a stabil, "rendszeresen"" a házba járó látogatóinkkal megbízhatóan működnek. Ezek a már jól bejáratott tanfolyamok, klubok, körök, kedveltek, ismertek. Természetesen időről-időre új tanfolyammal is jelentkezünk.

Az alkalmankénti programoknál is elmondható, hogy általában van "törzsközönsége"", de ezen túl, természetesen mindig várjuk az új látogatókat is, aztán persze egy következő rendezvény esetében ezek az új látogatók már visszajáró vendégeink lesznek.

Ami konkrétan a látogatottságunkról elmondható, hogy a beszélgetős, egy-egy ismert embert bemutató sorozatainkra óriási az igény, népszerűek. Úgy vélem a látogatóink kíváncsiak a valódi értékeket felmutató művészekre, közéleti személyiségekre.

- Változtat-e a Klauzál Ház az előző évi tematikáján, ha igen, milyen változások lesznek?

Úgy véljük, hogy az előző évben elindított programok, illetve az az irány, értékszemlélet, a lokális értékekre hangsúlyt helyező látásmód, amelyet ezek képviselnek, kölcsönös elégedettséggel tölti el, mind a közönséget, mind pedig a program kínálóit, azaz minket. Ennek mentén idén az előző évben elkezdett munkát folytatjuk, tovább építjük, és töltekezünk ezekből a programokból mi magunk is.

Kántor Klaudia