Ugrás a tartalomra

Szolidaritásból jeles

2013. február 05. kedd
Február 5-én kitűzték a Városházára a székely zászlót. A felhívásához máris több település csatlakozott.
Szolidaritásból jeles

Február 5-én kitűzték a Városházára a székely zászlót. A felhívásához máris több település csatlakozott. A szolidaritási akció Szabolcs Attila polgármester, Németh Zoltán képviselő és Németh Zsolt külügyi államtitkár mellett helyi civilek és az erdélyi magyar pártok képviselői jelenlétében zajlott.

- Szolidaritásból jeles - mondja egy középkorú úr arra a kérdésre, hogy miért jött el a lobogó kitűzésére. Megáll..., mélyen a tudósító szemébe néz, és hozzáteszi: "tudja, jó ügy élére álltunk"".

A Városházán közben sajtótájékoztató kezdődött, ahol Szabolcs Attila polgármester ismertette a kezdeményezés lényegét. Mint mondta: az erdélyi székely-magyaroknak joguk van a szimbólumaik szabad használatához, ezért Budafok-Téténynek szinte kötelessége volt a szolidaritási akció meghirdetése. "Arra biztatunk minden települést, hogy csatlakozzon. Reméljük, hogy egy halvány hang külföldre, akár Brüsszelbe is eljut.""

Németh Zoltán országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy ki kell követelnünk a határon túli magyarság részére is azoknak az elveknek a tiszteletét, amelyeket az Európai Unió mindig fontosnak tekintett. "Románia az Unió egyik tagállama, ahol a szülőföldjükön élő székelyek joggal várják el a tiszteletet, a megbecsülést, a jelképeik tiszteletben tartását és szabad használatát"" - fogalmazott. A kettős mércére utalva hozzátette: nincsen olyan, hogy amit szabad az egyiknek, a másiknak nem. Németh Zoltán úgy vélte: csak akkor lehet sikeres egy nemzet, ha hagyományait és jelképeit nem csak ő maga tudja megbecsülni, tisztelni, és az értékeit megvédeni, hanem másokat is arra szólít, hogy becsüljék ezeket.

Ezt követően az erdélyi vendégek kaptak szót. Először Budafok-Tétény testvérvárosa Barót polgármestere köszönte meg a kiállást. Lázár-Kiss Barna (RMDSZ) leszögezte: városunkban kint volt, és kint is marad a közösségünk zászlaja.

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke kifejtette: örömmel fogadják Erdélyben az anyaországiak kiállását, amit soha nem felejtenek el. "Gyógyír ez a 2004-es sebekre.""

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke felhívta a figyelmet, hogy 2013 az autonómia éve, és ennek szakmai összejöveteleken, de az utcán is hangot fognak adni. "Nem hagyjuk magunkat felemészteni.""

Németh Zsolt külügyi államtitkár a székely zászló elleni fellépést a közösség jogai, autonómiája és a léte elleni támadásnak nevezte. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy a székelyföldi településekkel szolidaritást vállalva tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti voks lesz.

Hangsúlyozta: az elmúlt hónapok romániai lépései ellentétesek az elmúlt években kibontakozott magyar-román együttműködéssel, a stratégiai partnerség értékrendjével, gyakorlatával, ahogyan az EU normáival is.

A Tisztességes Választásért Alapítvány ötven székely zászlót ajánlott fel Budafok-Tétény vezetőinek, hogy azt juttassák el a csatlakozó önkormányzatokhoz. A február 5-ei városházi rendezvényen rögtön akadt két jelentkező. Az alapítvány elnöke Pozsgay Imre, és Szabolcs Attila polgármester közösen adták át a zászlókat Pesterzsébet és Diósd képviselőinek.

A "szolidaritás napja"" a kék alapon aranysávval metszett - a Nap, valamint a Hold ősi szimbólumaival díszített - lobogó kitűzésével zárult, majd a Városháza előtti téren megjelenő tömeg elénekelte a Székely himnuszt.

SFI

Fotók: Soma