Ugrás a tartalomra

Mesterszakács ellenőrzi a menzát

2013. február 07. csütörtök
Budafok-Tétény szolgáltatói is csatlakoznak a kormány közétkeztetési reformprogramjához
Mesterszakács ellenőrzi a menzát

Budafok-Tétény szolgáltatói is csatlakoznak a kormány közétkeztetési reformprogramjához

Budapest is csatlakozott az úgynevezett mintamenzaprogramhoz, amelyet a kormány tavaly novembertől tett országossá. A reformprogram alapján a fővárosban a kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége és népegészségügyi szakigazgatási szerve méri majd fel a közétkeztetésben fennálló jelenlegi állapotot, és Prohászka Béla mesterszakács segítségével javaslatokat tesz a helyzet javítására.

A mintamenzaprogram csapata minden konyhán megvizsgál majd egy húsznapos étlapot, illetve egy tíznapos ételmintasort. Azt veszik górcső alá, az étlap mennyire változatos és szezonális, az ételeknek mekkora a tápértéke, milyen mennyiségben kerül hal, gyümölcs, minőségi tejtermék, teljes kiőrlésű pékáru az intézmények asztalára.

- A bölcsődékben helyben főznek. Sok friss gyümölcs és zöldség kerül a tányérokra, a drágább alapanyagokat vásároljuk meg, és kerüljük a tartósított élelmiszereket. A mintamenzaprogramban szívesen részt veszünk, mert nagyon fontos a kisgyermekek fejlődése szempontjából a megfelelő ételek fogyasztása - mondta el lapunknak Ducsán Józsefné, az Egyesített Bölcsödék vezetője.

- A Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. támogatja az egészséges életmód kialakítását szolgáló menüsorok bevezetését. - közölte Süllős Gyuláné, a kerületi óvodáknak és iskoláknak főző cég ügyvezető igazgatója. Arra a kérdésünkre, hogy használnak-e például teljes kiőrlésű gabonát a főzés során, kijelentette: A reformkonyha bevezetése emelt szintű szolgáltatást jelent. Társaságuk ezt a rendszert elsőként vezette be a közétkeztetésben egy másik kerületben, de van úgynevezett "félreform"" étkeztetésre is példa a gyakorlatukban. Ekkor az anyagi lehetőségekhez próbálják igazítani az egészségesebb ételkínálat elveit

- Elkötelezettségünk miatt természetesnek tartottuk, hogy jelezzük csatlakozási szándékunkat a mintamenza-programhoz - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

- Minden hasonló kezdeményezést jónak tartok, ám a közétkeztetést végzőkre egységesen vonatkozó jogi szabályozás lenne a végső megoldás - közölte lapunkkal dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés-tudományi Intézet főigazgatója.

Hollósi Ildikó