Ugrás a tartalomra

A borfesztivál bulizója

2013. március 12. kedd
Tavaly maga is "ellenőrizte" a budafoki bor- és gasztronómiai kínálatot, és nem lesz ez másképp ebben az évben sem - vallotta be lapunknak Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven fontembere.
A borfesztivál bulizója

A gitáros énekes először 2010-ben járt nálunk a Heaven Street Sevennel, és nagyon jól sikerült a buli. Mint mondja, azért is szereti a borfesztivált, vagy az ehhez hasonló rendezvényeket, mert a hasznos itt szervesen kapcsolódik a kellemeshez: a szokásos fesztivál- és klubközönség mellett, egy szélesebb réteg is találkozhat velük. Az sem utolsó szempont, hogy a fesztiválokon mindig fesztelen a hangulat.

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szoktuk magunk is "ellenőrizni" a bor- és gasztronómiai kínálatot - mondja Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven fontembere, aki ezúttal a Budapest Bár színeiben lép fel a 22. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A zenésszel a borokról, a stíluskalandozásokról és a terveiről beszélgettünk.

- Nem először jár a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. Milyen benyomásai voltak az előző években, hogy érezte magát?

- Tavaly játszottunk először itt a Heaven Street Sevennel, és nagyon jól sikerült a buli. Azért is szeretem az ehhez hasonló rendezvényeket - amelyeknek szerencsére évről évre gyarapodik a száma -, mert a hasznos itt szervesen kötődik a kellemeshez: a szokásos fesztivál és klubközönség mellett szélesebb közönségréteg is találkozhat velünk. Fesztelen a hangulat, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szoktuk magunk is "ellenőrizni" a bor és gasztronómiai kínálatot.

- Szereted a bort, a pezsgőt? Melyek a kedvenceid, és van-e olyan nedű, amit majd a fesztiválon is szeretnél megkóstolni?

- Nem vagyok nagy borszakértő, de azért különbséget tudok tenni a közepes, a jó, és a nagyon-nagyon komoly borok között. A vörösek közül a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon különféle variációit szeretem a legjobban, elsősorban Szekszárdról, Villányból, és Sopronból; de a kevésbé ismert borvidékekről is kóstoltam már nagyon jókat, meg az agyondicsértekkel is volt már negatív tapasztalatom. A fehérborok közül nagyon különleges világú borokat kóstoltam mostanában Mátraaljáról. Nem vagyok vörös- vagy fehérpárti, mindkettő másért tud zseniális lenni. Igazából a pezsgővel kissé hadilábon állok, akárcsak a rosé borokkal, de ez legyen az én bajom.

- Idén a Budapest Bárral lépsz fel itt, ami eltérő zenei műfajt képvisel, mint a saját zenekarod. Melyiket miért szereted?

- A Budapest Bár zenei világa már az első pillanattól kezdve közel állt hozzám, hiszen tulajdonképpen a mai magyar könnyűzene előképeit, történelmét dolgozzuk fel úgy, hogy közben nagyon jól érezzünk magunkat, és ez láthatóan a közönségre is átragad. A HS7-ben is ösztönösen és tudatosan ötvözzük a minket ért zenei, szellemi hatásokat, így van egy olyan vonulat is, amely gyakorlatilag már a Budapest Bár világa is lehetne (a Dél-Amerika, a Ne nézzen úgy rám, vagy akár a Hol van az a krézi srác című számunk). Szóval, semmilyen nehézséget nem okoz ebben a stílusban zenélni, és azt hiszem, ezt a többi énekes nevében is mondhatom. Az, hogy a saját "anyazenekaromat" miért szeretem, nem hiszem, hogy magyarázatot igényel, a Budapest Bár pedig gyakorlatilag már az első pillanattól olyan természetességgel tudott működni, mintha mindenki évtizedek óta ismerne mindenkit. Arról nem is beszélve, hogy a zenekartól - zenei szempontból - sokat tanultam, bár már biztos nem leszek hegedűvirtuóz.

- Hogy tudod a két bandát, a teendőket, fellépéseket összeegyeztetni, és belefér-e még más is az idődbe?

- ?ltalában a zenészeknél két gond szokott lenni: ha túl sok vagy ha túl kevés a feladat, de azért az előbbi "baj" sokkal jobb. Az időbeli egyeztetés, ha nem is mindig könnyen, de megoldható, a határidő pedig a legjobb múzsa. E két világ mellett létezik nálam egy harmadik is, a The Twist zenekar, amelynek múlt év végén jelent meg a debütáló albuma "Live Through The Cool" címmel - ezzel az anyaggal koncertezünk mostanában. A The Twisttel is mai popzenét játszunk, a számok angol nyelvűek, és a hatvanas-hetvenes évek beat-pszichedéliájával vannak átitatva.

- Országszerte sok fesztiválon jártok. Egy ilyen esemény kikapcsolódás is, nemcsak munka. Vagy tévedek?

- Természetesen nagyon szigorúan csak "kőkemény robot." A viccet félretéve, a zenélés általában a munka, az önkifejezés, és a szórakozás valamiféle keveréke, és ez az ilyen eseményekre is vonatkozik. Csak itt jobb a bor, mint általában, tehát két és fél százalékkal nagyobb a szórakozáshalmaz az átlagosnál.

- A HS7-tel mik a legközelebbi terveitek?

- Az ősz nagy része elsősorban a próbatermezésről, stúdiózásról fog szólni, és ha minden úgy megy, ahogy tervezzük, év vége felé megjelenhet egy négy-öt számos kis EP, majd decemberben turné. Az új dalok megszólalásában lesznek olyan elemek, amelyek teljesen újak a HS7 történetében, úgyhogy számunkra is nagyon izgalmas, kísérletező időszak lesz ez az ősz.