Ugrás a tartalomra

Csiribiri, Almaszósz és Micimackó nélkül nincs koncert

2013. március 13. szerda
Közel ötven éve annak, hogy Várkonyi Zoltán a Vígszínházhoz hívta az akkor pályakezdő Halász Juditot, aki a mai napig hű maradt a teátrumhoz.
Csiribiri, Almaszósz és Micimackó nélkül nincs koncert

Főiskolára járt, amikor Keleti Márton Esős vasárnap című filmjében szerepet kapott, és még abban az évben másik két filmben is játszott. Két évre rá, amikor frissdiplomásként már komoly feladatokkal bízták meg a színházban, Szabó István kereste meg egy filmszereppel. A hetvenes évektől azután beléptek az életébe a gyerekek és a koncertezés is. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznővel filmről, színházról és muzsikáról beszélgettünk.

- Több mint negyven filmszerepe volt. Milyen emléket őriz ezekről?

- Már főiskolásként sok szerepet adtam vissza, mert úgy gondoltam és most is úgy hiszem, hogy egy rossz kezdéssel nagyobb hátrányba kerül az ember, mint ha kivárja a számára kedvező ajánlatot. Szerencsém volt, Keleti Márton Esős vasárnap című filmje nekem is és a velem együtt benne szereplő osztálytársaimnak is sikert hozott. Szabó István Szerelmesfilm-jét sokan látták és szerették, de én már Szabó első filmjében, az ?lmodozások korában is játszottam. Érdekessége, hogy abból a korból őrzök egy fotót, amelyre az idén Oscar-díjra jelölt 86 éves Emmanuel Riva írt nekem gratuláló szavakat.

- Március nyolcadikától az Eszenyi Enikő rendezésében színpadra állított ?tutazók című darabban láthatjuk a Vígszínházban.

- Egy kissé különc házaspárt alakítunk Lukács Sándorral, Cilát és Brunót. A történet egy nem túl gazdag és nem túl előkelő közösségben játszódik, ahol az emberek nagyjából ismerik egymást, de rendszerint a temetéseken találkoznak. A gyászoló család és a legközelebbi hozzátartozók kivételével ezek a szomorú események egyben társadalmi összejövetelek helyszíneivé válnak, ahol mindenről szó esik. Ha valaki visszagondol arra, hogy mi játszódik le egy temetésen, akkor eszébe jut, mi mindenről beszélgetnek ott az emberek.

- A Komédia 8 temetésben azért elég furcsa alcím.

- A darabban mi vagyunk a leginkább összetartó házaspár, akiknek jobb körülmények közé kerülne a fiuk, ha váratlanul nem hunyna el. Ez is a nyolc temetés egyike. Sőt, Bruno is meghal, így Cila egyedül marad, miközben három másik nő már alig várja, hogy találjanak egy negyediket a bridzspartihoz.

- Hétvégéken közel negyven éve koncertekkel járja az országot. Nem fárad el?

- Ma már nem érzem nehéznek, mert hozzátartozik az életemhez. Amikor ezzel a műfajjal elkezdtem foglalkozni, a felnőttek legnépszerűbb zenéje, az Illés együttes hangzásvilága társult a versekhez. Úgy gondoltam, kár lenne, ha a gyerekek nem ismernék meg ezeket az irodalmi gyöngyszemeket.

- Hogyan állítja össze a programot?

- Mindig egy gondolat vagy egy téma köré csoportosítom az anyagot, többnyire a legutóbb megjelent lemez dalaiból énekelek. A Klauzál Házban március 10-én az Apa, figyelj rám! című albumból énekelek 6-7 dalt, fő témája az apákhoz fűződő kapcsolat. Ezért a lemezzel azonos címet adtam az előadásnak is. A közönség azonban csalódott lenne, ha nem énekelném el a Csiribirit, a Micimackót, az Almaszószt"Ś , így ezekre a dalokra, és sok más régóta népszerű dalra is számíthatnak a családok a budatétényi koncerten.

- Első osztályú minősítésű lovasként díjazták először, gimnazistaként megkapta a legjobb női lovasnak járó elismerést. Színészi pályája során azután számtalan kitüntetésben részesült.

- A díjak is fontosak, mert jelzik, hogy az ember jó úton jár. A legértékesebbek, amelyekhez sem politikai sem szakmai érdekek nem fűződnek, csak a nézők megbecsülése és szeretete. Egy színésznek az a legnagyobb kitüntetés, amikor a közönség megjutalmazza az érdeklődésével és szeretetével.