Ugrás a tartalomra

Praktikus tanácsok, hasznos információ - fórum a civileknek

2013. március 16. szombat
Március 13-án a Városháza Záborszky Nándor termében mintegy félszáz kerületi civil vett részt az eseményen. A szervezetek képviselői egyöntetűen hasznosnak nevezték a rendezvényt.
Praktikus tanácsok, hasznos információ - fórum a civileknek

A fórum arra volt hivatott, hogy a szervezetek működéséhez nélkülözhetetlen pályázati források hozzájutásához, szakemberek segítségével jó tanácsokat adjanak, hiszen ez nagy odafigyelést és precizitást követel a pályázótól.

Németh Zoltán köszöntőjében többek között örömét fejezte ki, milyen gazdag a kerületi civil élet, és jelezte, hogy ez nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is elmondható.

- Szegényebbek lennénk nélkülük - szögezte le. - Fontos szerepük van a hagyományápolásban és abban, hogy a saját működési területükön rendszeres kapcsolatot tudnak ápolni a lakossággal, mint ahogy túlnyomórészt az önkormányzattal is. A finanszírozás mindig nehéz, ezért fő kérdés: működésükhöz miből lehet megteremteni a forrásokat? Szerencsére számos olyan pályázat létezik, amely lehetőséget ad arra, hogy a betervezett programok megvalósulhassanak.

Milyen állami források vannak? Hogyan kell igényelni, milyen formában lehet hozzájuk jutni? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre adtak részletes választ a képviselő által meghívott vendégek: Szalka Bettina, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) és Civil Támogatások Igazgatósága megbízott osztályvezetője és referense, Szőke Levente. Ez utóbbi például lépésről lépésre levezette számítógépes illusztráció segítségével, hogyan kell az EPER-en (Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer) keresztül benyújtani a NEA által kiírt pályázatokat, ugyanis ez kizárólag elektronikus formában történhet!

Az EPER felhasználói kézikönyve egyébként letölthető awww.emet.gov.hu/segitseg/eperoldalról, érdemes igénybe venni, ha elakadunk, de Németh Zoltán is elmondta, hogy hozzá, illetve munkatársához, Gulyásné Birinyi Ritához is lehet fordulni. A szakmai pályázatok benyújtására vonatkozó kiírások, illetve a részletes útmutató acivil.kormany.hu/pályázatikiírások menüpontban megtalálhatók, s onnan letölthetők.

Az új civil támogatási rendszer célja, hogy a korábbinál tisztább és átláthatóbb feltételeket nyújtson, ugyanakkor mindez kevesebb adminisztrációs terhet jelentsen a pályázó civil szervezetnek éppúgy, mint a működtetésében résztvevő szerveknek, testületeknek.

(temesi)