Hírek

Budafoki lesz "Most a Buday"
Buday Péter mesterszakács szerint a nagy dolgok mindig az asztalnál dőlnek el
2013-04-25

Nagy kihívás ebédidőben beszélgetni Buday Péterrel. Az ismert séf olyan élvezettel tud ételekről beszélni, hogy még annak is összefut a szájában a nyál, aki már degeszre ette magát. Nemsokára akár az otthonunkban tartott rendezvényeken is fogyaszthatjuk a híres mesterszakács főztjét, a közeljövőben ugyanis kerületünkben indítja el gyerekkori barátjával közös catering cégét. "A budafoki bor és pezsgő jó inspirációt ad" - indokolta választásukat.

- Fővárosunk bornegyede Budafok. Mi a véleménye a bor és a gasztronómia kapcsolatáról?

- Az elmúlt 25 évben nagyon sokat fejlődtek és az utóbbi években még jobban megerősödtek a terroirok, a történelmi borvidékek. Most már vannak nagynevű, nagy múltú, híres pincészetek is. A rendszerváltozáskor, amikor kinyíltak a piacok, a gasztronómia, az ételkészítés is óriási fejlődésnek indult. Egyre többen merülnek bele a múltba, keresik a hagyományainkat, a történelmünket. Ez igaz a gasztrotörténelemre és a bortörténetre egyaránt. Egyre fontosabb a bor és az ételek harmonizálása. A bor a legjobb múzsa. Fantasztikus ízek, illatok vannak benne, amelyektől nekem rögtön megjelenik, hogy mit ennék hozzá. Vannak nagy borok, amelyeket szinte csak úgy lehet meginni, ha eszünk hozzájuk, és vannak olyan borok is, amelyeket beszélgetéshez iszunk. Mindegyiknek megvan a maga ideje. Nemsokára, május végére a diófák nagy levelei árnyékot adnak a nagy melegben, na akkor kell kinyitni az előző évi rozét. Egy rozé mellett jól el lehet beszélgetni, mindig üde, friss. Hála istennek úgy alakult, hogy Magyarországon újra egymásra talált a bor és az étel.

- Ön is szívesen nyúl vissza a hagyományos magyar konyha ízeihez?

- Igen, azt tanítom a főiskolán is, hogy a magyar gasztrotörténet maga a magyar történelem. Nagyon jó, nagyon érdekes, sok mindent meg lehet belőle tudni. Érdemes ezzel foglalkozni. Persze a mai kor ízléséhez kell igazítani. Például még az én gyerekkoromban is lehetett a hentesboltban avas szalonnát kapni, és egy csomó receptben is szerepelt. Ma ez eladhatatlan, megkóstolhatatlan, mert mindenki azt mondja, hogy romlott. Változnak az igények, változnak az ízlések. Másrészt a nagy döntések mindig az asztalnál születnek, vagy ott pecsételődnek meg. Evés-ivás, beszélgetés közben jönnek a gondolatok - ez maga a történelem.

- Mi a véleménye a gombamód szaporodó gasztroműsorok, gasztroblogok megjelenéséről?

- Nagyon örülök nekik, mert az ízlésformálásban nagyon fontos szerepet játszanak. A nézők megláthatják, hogy nem csak az az 50-60 féle étel van, amit ők ismernek, hanem nagyon sokféle. Megismernek egy csomó új alapanyagot, ízvilágot. Arra is rájöhetnek, hogy az általuk ismert alapanyagokból nem csak ugyanazokat az ételeket lehet elkészíteni. A legeklatánsabb példa erre a paprikás krumpli. Csak krumpli és hagyma kell hozzá, ugyanúgy, mint a krumplis tésztához, mégis ugyanazokból az alapanyagokból kétféle étel is készíthető. Érdemes próbálkozni, ehhez kaphatunk ötleteket.

- Mivel győzne meg valakit, hogy érdemes főzéssel próbálkozni?

- Nézze meg, hogy hogy eszem én. A viccet félretéve: ez a tevékenység abban különbözik minden mástól, hogy az étellel mindig örömet szerzünk barátainknak, társaságunknak, családunknak vagy magunknak. Azonnal pozitív visszacsatolást kapunk. Ráadásul a konyhában mindenki kiélheti a kreativitását is.

Kántor Klaudia

Malacfesztivál Nagytétényben

Idén először rendeznek Malacfesztivál néven kétnapos családi programot a Budapesti Frisbee Egyesület szervezésében április 27-28-án a Nagytétényi Kohász pályán az Angeli út 62. szám alatt. A tervek szerint a rendezvény vendége lesz Buday Péter mesterszakács is.

Programok: 2013. 04. 27: 07.00-13.00 Disznóvágás a Nagytétényi Polgári Kör szer­vezésében. Ha­gyományos sváb disznóvágás, szakértő böllér segítségével, szig­orúan a régi sváb ha­gyományok sze­rint. 07.00-18.00 Ter­melői piac. A Ma­gyar Piac Szövet­ke­zet ter­melői piaca hazai különle­gességek­kel a man­ga­licától a szar­vas­gombáig (www.piac.frisbee22.hu). 10.00-14.00 Játszóház. Kézművesjátékok, kisállat-simogató profi animátorok közreműködésével.

2013. 04. 28: 07.00-18.00 Ter­melői piac. 12.00-16.00 Főzőver­seny "Nagytétény leg­jobb szakácsa" címért. Meg­hos­szabbított nevezési határidő: ápri­lis 25. Nevezési lapo­kat a Városháza portáján ki­he­lye­zett do­boz­ba, il­let­ve a Kohász pálya sörözőjében lehet le­ad­ni, vagy a www.frisbee22.hu ol­da­lon. Nevezési díj nincs, tűzifát, ill. sörpa­dot biz­tosítanak a szer­vezők. 14.00- 18.00 Helytörténeti be­mu­tató. Egy úgynevezett "falusátor­ban" bemutatják egy tipikus nagytétényi sváb család életét, eszközeit, mindennapjait.

14.00-18.00 Játszóház.