Ugrás a tartalomra

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

2013. május 08. szerda
Elektronikusan könnyebb az adóbevallás. A magánszemélyekre vonatkozó határidő: május 21.
Ne hagyja az utolsó pillanatra!

Több éves tapasztalat, hogy a magánszemélyek jelentős része az utolsó pillanatban nyújtja be személyijövedelemadó-bevallását. Sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat azok, akik nem várják meg a május 21-ei határidőt, hanem mielőbb teljesítik bevallási kötelezettségüket.

Amennyiben nem élt az egyszerűsített bevallás lehetőségével és nem kérte a munkáltatói adómegállapítást - vagy a munkáltató azt nem vállalta -, akkor vagy a 1253-as személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványon, vagy a törvényi feltételek fennállása esetén adónyilatkozat benyújtásával (1253AD?“NYILATKOZAT) önállóan kell eleget tennie bevallási kötelezettségének. Tekintettel arra, hogy a törvényi határidő, azaz május 20-a az idén Pünkösd hétfőre esik, a bevallást vagy az adónyilatkozatot legkésőbb 2013. május 21-ig kell eljuttatni az illetékes adóigazgatósághoz.

A bevallás elkészítéséhez praktikus segítséget nyújt a NAV internetes honlapjáról (www.nav.gov.hu) elérhető bevalláskitöltő program. Ennek használata nemcsak azért célszerű, mert beépített kitöltési útmutatóval rendelkezik, hanem azért is, mert a már kitöltött bevallás leellenőrizhető. A program közvetlen lehetőséget biztosít a bevallás adóhatóság felé történő elektronikus továbbítására is. Ehhez ??gyfélkapus regisztráció szükséges, amely nagyobb ügyfélszolgálatainkon, az okmányirodákban, vagy elektronikus aláírás birtokában awww.magyarorszag.huinternetes oldalon néhány perc alatt elvégezhető.(Az ??gyfélkapus hozzáférés számos egyéb adóügy gyors és kényelmes elintézésében is segítséget nyújt. ͍gy például adó-, jövedelem- és illetőségigazolás igénylése, fizetési könnyítési kérelem benyújtása esetén lehet hasznunkra, de akár adófolyószámlánk aktuális állapotát is figyelemmel kísérhetjük.)

Fontos tudni, hogy a bevallásban szereplő kiutalási igény csak hibátlan bevallás esetén teljesíthető. A tapasztalat az, hogy a bevalláskitöltő programot használó adózók kevesebb arányban vétenek hibát, így visszaigényelt személyi jövedelemadójukat könnyebben és gyorsabban kapják meg.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága