Ugrás a tartalomra

A hősökre emlékeztünk

2013. június 06. csütörtök
Budatétényben és Nagytétényben is ünnepséget tartottak a Hősök vasárnapján
A hősökre emlékeztünk

Az első világháború vége előtt kezdeményezte Abele Ferenc vezérkari őrnagy, hogy állítsanak emléket a hősöknek és áldozatoknak. 1925-ben nemzeti emléknappá nyilvánították május utolsó vasárnapját. Budafok-Tétényben két helyen is leróhatták kegyeletüket a polgárok május 26-án.

A Szent István-templom katolikus egyházközsége, a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény Munkacsoportja és a Budatétényi Polgári Kör templomkertben tartott megemlékezésén Garbóci László helytörténész mondott ünnepi beszédet. Többek között felelevenítette az emléknap történetét, kitérve a II. világháborút követő kényszerű hallgatásra is.

A plébániatemplom falán lévő emléktáblák alá több szervezet mellett elhelyezte koszorúját az önkormányzat nevében Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester és Karsay Ferenc alpolgármester is.

A megemlékezés szentmisével zárult, melyet Udvarnoky László plébános celebrált.

Nagytétényben a még átépítés alatt álló Szentháromság teret a megemlékezés idejére ideiglenesen birtokba vehette a közönség, melynek soraiban ott volt Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc és Zugmann Péter alpolgármester, valamint Bató András kerületi rendőrkapitány is. A Nagytétényi Polgári Kör által rendezett eseményen tárogatómuzsika, katonadalok, néptánc, ének, szavalatok színesítették a programot. Monostoriné Szeleczky Gabriellától, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanárától megtudhattuk, hogy a téren álló nagytétényi hősi emlékművet 1934. október 28-án József főherceg avatta fel. E köré helyezték el koszorúikat, virágaikat a megemlékező intézmények, szervezetek és magánemberek.

Kántor Klaudia