Ugrás a tartalomra

LAKOSS?GI TÁJÉKOZTATÓ

2013. június 11. kedd
ÁRV͍Z LEVONUL?SA UT?NI FERT?TLEN?TÉSR?L
LAKOSS?GI TÁJÉKOZTATÓ

A rendkívüli dunai árhullám levonulása után elsősorban a zárt terek fertőtlenítéséről kell gondoskodniuk az árvízzel érintett területeken élőknek, az ingatlanok tulajdonosainak. Általánosságban elmondható, hogy a fertőtlenítéshez nem szükséges különleges készítményeket beszerezni, a kereskedelmi forgalomban kapható, a hétköznapokban is használt, fertőtlenítésre alkalmas termékekkel a művelet elvégezhető. A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara) indokolt. A fertőtlenítés lényege: a környezetben lévő kórokozók elpusztítása, illetve számuk minimalizálása, ezáltal a fertőző betegségek (elsősorban a gyomor- és bélrendszeri fertőzések) terjedési útjának elvágása, a betegségek megelőzése. Az általános higiénés szabályok fokozott betartására az árhullám levonulását követően is kiemelt figyelmet kell fordítani.

KÉZFERT?TLEN?TÉS

Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban is kapható, Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyével rendelkező (OTH "Ś.) kézfertőtlenítő szer alkalmazható. Abban az esetben, ha a kézen szennyeződés is látható, akkor elsősorban a fertőtlenítő hatású folyékony szappan alkalmazása ajánlott. Abban az esetben, ha víz nem áll rendelkezésre, valamint láthatón szennyeződés nincs a kézen, úgy az alkoholos kézfertőtlenítő szerek alkalmazása ajánlott. Készítményektől függően a kézfertőtlenítési idő 0,5-1,0 perc. Az alkalmazott készítmény használati utasításában előírt kézfertőtlenítési időt mindenkor be kell tartani. Alkalmazható fertőtlenítőszerek: Clarasept folyékony szappan, Clarasept törlőkendő, Innosept, Klinico-sept, Mollysept, stb.

TEXT?LIA FERT?TLEN?TÉSE, FERT?TLEN?T? MOS?S

Erre a célra alkalmazható fertőtlenítőszerek: HYP?“ 2%-os oldata (1 dl Hypo 5 l vízhez), 1 órás beáztatás, (fehérítő hatású, színváltozást okozhat!). A beáztatás után mosószerrel mosható a textília. FL?“RASZEPT mosópor 1%-os oldata (1 evőkanál Flóraszept mosópor 1 liter vízhez), 30 perces beáztatás, majd mosás. Nem mosható textíliákat (bútorkárpit, szőnyeg) 1%-os Flóraszept oldattal kell átkefélni és hagyni megszáradni (fehérítő hatású, színváltozást okozhat!).

Mosógépben történő mosás esetén a 90-95°C hőmérsékletű mosási programot kell alkalmazni.

FERT?TLEN?T? MOSOGAT?S

Evőeszközöket, evő- és ivóedényeket a mosogatás és öblítés után fertőtleníteni kell. Alkalmazható fertőtlenítőszerek: HYP?“ 1%-os oldat (0,5 dl Hypó 5 liter vízhez), 10 perc behatás. Ultra Fertőtlenítő mosogatópor (zöld keresztes), 10-20gr/l, 5 perces behatási idővel. A fertőtlenítés után az edényeket folyó, meleg vízzel alaposan le kell öblíteni.

H?ZAK, FALAK, PADL?“ZAT TAKAR?T?SA, FERT?TLEN?TÉSE

A fertőtlenítést a víz visszahúzódása után gyorsan el kell elvégezni (mert az iszapot száradás után nehéz eltávolítani. A helyiség padlózatáról - amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja - a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre kell kihordani, majd a padozatot és a mosható felületeket (pl. csempeburkolat) fertőtlenítőszerrel kell kezelni.

Mosható épületbelső(csempe, padlózat)és moshatólakberendezési tárgyakkiskereskedelmi forgalomban kapható, engedélyezett (OTH, vagy J?? engedélyszámmal ellátott) fertőtlenítő hatású tisztítószerrel való lemosása (pl. Domestos általános tisztítószer, Flóraszept Otthon, Háztartási hypo, Hypopor), a használati útmutatónak megfelelően.

A használati tárgyakatfertőtlenítő hatású tisztítószerrel kell lemosni és 5-10 perc száradási idő után bő folyó vízzel leöblíteni.

10 liter fertőtlenítő oldat 50-60 m2felület fertőtlenítésére alkalmas.

Példák fertőtlenítő oldat készítésére:

  • Háztartási hypós oldat: 6 dl Hypo 10 liter vízhez.
  • Hypopor oldat: 5-20 gramm Hypopor 10 liter vízhez.

Nem mosható falfelületekmeszelése:

Falfelületet 10%-os klórmész oldattal kell bemeszelni. A 10%-os klórmész oldat elkészítése: 1 kg klórmészt 8 l vízben kell feloldani A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel. Kerülni kell a por belégzését, szembe, nyálkahártyákra való jutását.

Figyelem! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzést, szembe, nyálkahártyára való jutását kerülni kell. A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, ill. testfelszínt takaró ruházattal védeni kell!

?SOTT KÚT

A fertőtlenítéséhez a kútban lévő vízmennyiség minden m3-re 3 dkg klórmész szükséges.

A kút fertőtlenítését úgy végezzük el, hogy a víz térfogatára kiszámított törzsoldatot készítünk. A 2-3 vödörben szétosztott törzsoldatot úgy juttatjuk be a kútba, hogy az oldatot a kút belső falára öntjük. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 órán keresztül állni hagyjuk. A kút vize csak akkor tekinthető fertőtlenítettnek, ha a víznek klór szaga van és a klór íz érezhető. Amennyiben ezt nem tapasztaljuk, a kút fertőtlenítését a fertőtlenítőszerek kétszeresével meg kell ismételni.

Eredményes fertőtlenítés befejezése után a kutat teljesen ki kell merni, vagy ki kell szivattyúzni.

V?Z?“RAAKN?K FERT?TLEN?TÉSE

Kitisztítása után (víz kiszivattyúzása, iszapeltávolítás) a falak és a csővezeték, szerelvény 10%-os klórmészoldattal történő meszelése javasolt.

TALAJFERT?TLEN?TÉS

Amezőgazdaságilag művelt területeket klórozni nem szabad, ki kell várni a talaj természetes öntisztulását. A talaj fertőtlenítése (pl. udvar) csak akkor indokolt, ha az észlelhetően fekáliával, egyéb fertőző anyaggal szennyeződött. Ebben az esetben 10 cm mélyen 10%-os klórmész oldattal átitatjuk, oly módon, hogy a talaj minden m2-ét 5 liter fertőtlenítő oldattal lelocsoljuk (pl. locsolókannával). Ezt követően a talaj felszínét ásóval vagy gépi úton ekével átforgatjuk, majd a fertőtlenítő kezelést megismételjük.

A termőtalaj fertőtlenítése környezetkímélő módon az átforgatással elősegített napoztatással történjen.

SZEMÉTDOMB, TR?GYADOMB FERT?TLEN?TÉSE

A fertőtlenítést úgy kell végrehajtani, hogy annak felületét klórmésszel összefüggő rétegben beszórjuk, majd vízzel bőségesen leöntözzük. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen, erre alkalmas eszközzel át kell keverni. 1 m3fertőtlenítendő anyaghoz 2 kg klórmészt kell felhasználni.

TR?GYALÉ FERT?TLEN?TÉSE

A fertőtlenítést úgy végezzük, hogy 1 m3trágyaléhez 2 kg klórmészport adunk és ezt az elegyet erre alkalmas eszközökkel alaposan összekeverjük, majd 2 órán át állni hagyjuk.

?°RGÖDRÖS ?RNYÉKSZÉK FERT?TLEN?TÉSE

??lődeszkát, padlózatot, oldalfalat és a WC egy méteres körzetét 10%-os klórmészoldattal be kell meszelni, az ülődeszkát két órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmésszel be kell szórni (vagy a megmaradt oldattal leönteni).

?“LAK FERT?TLEN?TÉSE

Az előzők szerint 10%-os klórmésszel történjen.

Figyelem!A fertőtlenítést minden esetben kellő óvatossággal, és megfelelő védőeszközök alkalmazásával kell végezni. (gumicsizma, gumikesztyű) Az esetlegesen bőrre, vagy szembe kerülő fertőtlenítőszert azonnal tiszta vízzel le kell mosni.

Budapest, 2013. június 10.

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve