Ugrás a tartalomra

Megvédtük az árvíztől a Duna-parti területeket

2013. június 15. szombat
A Horgásztelep, a Duna-telep és a Gyár utca forgott veszélyben, de nem adtuk fel. Az önkormányzat úgy döntött, hogy minden területet megvédünk
Megvédtük az árvíztől a Duna-parti területeket

Történelmi árvíz vonult le a Dunán. Budafok-Tétényben az önkormányzat a veszélyhelyzet előtt másfél nappal úgy döntött, hogy a szakhatóságok szerinti legkritikusabb helyszínt, a Horgásztelepet sem adja fel. A kitelepítés elmaradt, miután több mint 200 önkéntes rohammunkában építette fel az ideiglenes védművet.

Budafok-Tétény többször megszenvedte az árvíz viszontagságait az elmúlt századokban. A 2013-as rekordmagasságú vízállás a kerület korábban is veszélyeztetett részein okozhatott volna katasztrófát. Az önkormányzat a legelső hatósági jelzésekre úgy döntött, hogy nem adja fel az árterületeket sem. Non-stop ügyelet jött létre. Innen koordinálták a szakemberek és a több száz önkéntes munkáját.

A legnagyobb baj a Horgásztelepet érhette volna, hiszen az itteni ingatlanok a fővédmű és Duna közötti hullámtérben épültek. A szakhatóságok kitelepítést rendeltek el, majd az önkormányzat kérésére felfüggesztették a döntést. A helyben lakók és az önkéntesek százai 24 óra alatt ideiglenes védművet építettek. Az ár levonulásáig csak a telepen lakók és a hatóságok munkatársai közlekedhettek a környék utcáin.

A Duna-telepen - a 2002-es tapasztalatok miatt - szintén szorongással fogadták az árhullám érkezését. Az elmúlt években épült védmű azonban jól vizsgázott. Az önkormányzat munkatársai folyamatosan ellenőrizték a kritikus helyszíneket.

A Hosszúréti pataknál ugyancsak önkéntesek erősítették a gátat.

A cserkészekből álló alakulat tagjai és a szakhatóságok munkatársai néhány óra alatt végeztek a munkával, így sikerült megakadályozni, hogy a Duna annyira visszaduzzassza a patakot, hogy a lakóingatlanok veszélyeztetve legyenek.

Ha valaki olyan helyen lakik, amit elérhet az ár, jogosan fél, hiszen esetleg élete munkája, egész vagyona kerülhet veszélybe - fogalmazott Szabolcs Attila. A polgármester elmondta: a kerület vezetése döntött úgy, hogy nem hagyják magukra a fenyegetett polgárokat. - Megértettük, hogy senki nem hagyja el szívesen otthonát. Napi többszöri ellenőrzés és az érintettek tájékoztatásának eredménye volt, hogy 9-én, vasárnap este a Horgász Egyesület területén jelenlévő Horgász-telepiek tapssal és hangos köszönetnyilvánítással köszönték meg mindenki munkáját, a Helyi Védelmi Bizottság tagjainak, a szakembereknek,rendőröknek, polgárőröknek, önkormányzati és más szervezetek képviselőinek az emberséges, megértő, szakszerű hozzáállást.

A városvezető szerint ismét bebizonyosodott, hogy a párbeszéd, egymás véleményének meghallgatása nemcsak elősegíti a jó döntést, de a végrehajtást is könnyebbé teszi. "Köszönöm az érintettek türelmét és mindenki munkáját, aki részt vállalt ebben a közös tevékenységben, a hatóságoktól kezdve az önkéntes segítőkig. Külön kiemelem az isaszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait, akik a Duna-telepi helyszínt biztosították."

Karsay Ferenc alpolgármester a homokzsákolásból is kivette a részét. - A Horgásztanyán 223 lakótársunk él. Gát nem védi őket, ártérben fekszenek a a lakóingatlanok. Az önkormányzat vezetése eldöntötte, hogy hasonlóan 2002-höz, (akkor a Duna-telep is ugyanígy érintett volt), nem adja fel a területet, saját erőből védekezünk. Nem volt racionális döntés, de ez a kötelességünk! Június 5-én csütörtök délután már több mint 200-an lapátoltunk és raktuk a homokzsákokat. Cserkész, kőműves, egyházfi, nyugdíjas tanár, önkormányzati képviselő, építészmérnök, önkéntes tűzoltó és autószerelő, megannyi eltérő foglalkozású, korú és világnézetű segítőkész ember együttműködésével készült el estére a védmű. Büszke vagyok, hogy köztük lehettem és köszönöm mindenkinek aki segített létrehozni és működtetni a horgásztelepi védekezés rendszerét!

Zugmann Péter alpolgármester szerint az árvízi helyzet minden negatívuma ellenére egy dolog miatt "jó egy ilyen védekezést személyesen is átélni, mégpedig az ilyenkor megnyilvánuló hatalmas összefogás erejét, a segítségül siető önkéntesek önfeláldozását személyesen is megtapasztalni". - Egy közös nemes cél érdekében küzdő sok ismeretlen ember azonnal egy igazán jó közösséggé kovácsolódik pillanatok alatt. Ezt tapasztaltam mindenhol, bármelyik részén is jártam a kerületi Duna parton - fogalmazott Zugmann Péter.

VH-összeállítás