Ugrás a tartalomra

Külső segítség nélkül álltunk talpra

2013. június 15. szombat
Németh Zoltán az árvízi védekezésről, a gazdasági kilábalásról és a maffiabaloldalról
Külső segítség nélkül álltunk talpra

A kerület országgyűlési képviselőjét az árvízi gáton értünk utol. Németh Zoltán lapunknak elmondta: folytatódik a rezsicsökkentés, a kerület fejlesztése, de interjúnkból kiderül az is, hogy mi is az a maffiabaloldal.

- A parlament első féléves munkájáról akartam faggatni, de ezt felülírta az árvíz.

- Országszerte tízezrek dolgoznak a gátakon (az interjú egy része a Horgász-telepi védmű építése közben zajlott - a szerk.). Mindenkinek megvan a feladata: az irányítást, a szervezést végzőknek, a katasztrófa elhárításában dolgozó rendőrnek, tűzoltónak, polgárőrnek és az önkénteseknek is. Polgármester úrral egy önkéntestoborzó felhívást tettünk közzé, erre nagyon sokan jelentkeztek. Köszönjük minden önkéntesnek, nélkülük nemigen boldogulnánk.

- A kerületünkben is példátlan az összefogás, úgy tudom, annyian jelentkeztek önkéntesnek, hogy a legtöbbjüket a regisztráció után tartalékként kezelték. Ön aktív vagy "tartalékos"?

- Mindenes vagyok, de leginkább feszültséggel teli és kialvatlan, akárcsak több tízezren az országban. Személyes problémám, de ráadásul elkapott egy csúnya betegség is, ezért kevésbé tevékenyen tudok részt venni az aktív védekezésben, mint szeretném. Annyi biztos, hogy az önkormányzat vezetői és a polgármesteri hivatal valamennyi dolgozója példamutató gyorsasággal és szervezettséggel reagáltak. Amikor kiderült, hogy vannak olyan területek, ahonnan a szakhatóság vészhelyzet esetén kiköltöztetheti a lakókat, fél nap alatt megszervezték az éjjel-nappali ügyeletet, ahova sok százan jelentkeztek.

- A trianoni diktátum napján, június 4-én a tévében néztük a döbbenetes németországi és ausztriai felvételeket, másnap Dévénynél megérkezett az árvíz.

- Most ország-világ láthatja, hogy mit jelent a nemzeti összetartozás. Minden idők legnagyobb dunai árvizénél egy emberként álltak ott a szabolcsiak, az erdélyiek, a zalaiak, a kárpátaljaiak. A legtöbbjük maradhatott volna otthon, hiszen családjukat, otthonukat nem fenyegeti az árvíz, mégis jöttek, jönnek. A korábbi fanyalgók is láthatják: ez a nemzeti összetartozás. Magyarország helyes úton jár.

- Az elmúlt fél év parlamenti ülésein nem volt ennyire hurráoptimista a hangulat, ami az ellenzéki kritikákat illeti. Értékelne?

- Először összegezzünk. Lekerülhetünk az EU szégyenpadjáról, amin 2004 óta a balliberális kormányok felelőtlen gazdálkodása miatt ültünk megbélyegezve, mert hat éven keresztül képtelenek voltak három százalék alatt tartani a hiányt. Most ez sikerült - 2011-ben és 2012-ben is. Nem hagytuk, hogy a Brüsszelben lobbizó multik és hazai szövetségeseik megfúrják a rezsicsökkentést, sőt folytatjuk: nyáron további szolgáltatásokat érintően, a következő fűtési szezonban pedig újabb jelentős összeget szeretnénk lefaragni a háztartások energiakiadásaiból. A KSH utolsó jelentéseiből pedig látszik, hogy lassan, de az inflációt meghaladó mértékben nőnek a bérek, növekszik a gazdaság, és elindult a fogyasztás növekedése is. Miközben az EU néhány nagy gazdaságában dúl a válság, mi külső segítség nélkül álltunk a talpunkra. Ez hungarikum.

- Közben az ellenzék folyamatosan "mutyit" emleget. Ön dohányzik?

- Aki ismer, tudja, hogy irtózom a füstjétől is, de nyilván másról szól a kérdése. Tudja, ha valaki illegálisan kivág egy egész erdőt, de meglát a luxusautójából valakit, aki éppen tetőt ácsol a házára, és rögtön híresztelni kezdi: "látjátok, ő lopta el a fánkat", a többség tudja, merre az arra. Az ellenzék egy része nagyon mélyre süllyedt. A Portik-Laborc-találkozó kiderülése után mindent megmozgattak, hogy eltereljék az emberek figyelmét az elmúlt 20 év legvisszataszítóbb botrányáról. Arról, hogy a baloldal erkölcsileg züllött vezetőinek egy része összebútorozott, szövetkezett a szervezett bűnözés egyik fejével. Ez a maffiabaloldal.

- A helyiek különösen arra kíváncsiak, hogy Budafok-Tétény süllyed vagy emelkedik?

- Az elmúlt években a fejlesztések miatt sok mindent kellett elviselni a kerületieknek. Rövidesen átadják az új M0-st, amellyel megszűnnek a bosszantó dugók, kevesebben fogják menekülő tranzitútvonalnak használni a kerületi utakat. Zajlik a vasútfejlesztés, de ami a legfontosabb: megújul Nagytétény központja, és dolgozunk azon, hogy a következő két évben megtörténjen a budafoki városközpont közlekedési felújítása és rehabilitálása. Erre a fővárosi önkormányzatnak 3,5 milliárd forintot sikerült elkülönítenie. Ezt negyven éve tervezik, most esély van a megvalósítására, mint ahogy a szakrendelő és a főposta épületének felújítására is.

(S. F.)