Ugrás a tartalomra

A hercegi pár hegedűse

2013. június 15. szombat
Pál István "Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes prímása mindenkinek muzsikál
A hercegi pár hegedűse

Az angol királyi család már három alkalommal is meghívta Pál István "Szalonnát" és magyar autentikus népzenét játszó együttesét egy kis londoni muzsikálásra. A zenekar a St. James Palace-ban megrendezett "™56-os műsorban Vásáry Tamással, Sebestyén Mártával és Jeremy Ironsszal lépett fel, majd Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné hatvanadik születésnapjára is felkérést kapott. A hercegi pár elégedettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy évre rá ismét a londoni rezidencián játszott Szalonna és bandája. A királyi fenség születésnapján Rod Stewart zenekara és a magyar együttes szolgáltatta a talpalávalót.

- Honnan ismeri önt a walesi herceg?

- A magyar évadon Angliában megrendezett Hungarian Folk Magic-en
én készítettem a kiállítás alatt szóló zenei összeállítást. Károly herceg meghallotta a muzsikát és annyira tetszett neki, hogy meghívott minket az "™56-os műsorba, majd mindkettőjük születésnapjára is.

- Csak ilyen előkelő helyeken zenélnek?

- Mindenfelé muzsikálunk, hol Ká­roly herceg születésnapján, hol Szarvason egy gyerektáncfesztiválon vagy egy falunapon. Rengeteg helyen fellépünk, ahogy itt, a Kárpát-medencei borásztalálkozón is. Igazából koncertező együttes vagyunk, de emellett az ország különböző részein muzsikálunk a táncegyütteseknek. A Fölszállott a páva nyerteseit Párizsban, az UNESCO-gálán és Washingtonban, a Smithsonian Folklife Festivalon kísérjük.

- Harminchárom éves, de lassan már tíz éve, hogy megalakult a Szalonna és bandája. Mi hívta életre a zenekart, hiszen ön a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása?

- Eleinte a Galga, a Fonó, a Csík zenekarokkal és más formációkban játszottam, majd bekerültem a Magyar Állami Népi Együttesbe, de akkoriban mindegyikben csak másodhegedűsként. Arra vágytam, hogy legyen saját bandám és én legyek a zenekar vezetője, a prímás. Hét éve már a főállásomban is az vagyok.

- Mindenki Szalonna néven ismeri, sőt, együttese is ezen a néven vált ismertté. Miért hívják így?

- Tizenkét éves voltam, amikor először tanultam egy népzenei táborban. Irgalmatlanul szerettem focizni, de a szalonnát még ennél is jobban kedveltem. A csapat kapusaként rengeteg gólt kaptunk amiatt, hogy húsz másodpercenként kiszaladgáltam a pálya mellé, ahol sült a szalonna, és ettem egy-egy falatot meccs közben. Egyik barátom ezt szóvá tette, és attól kezdve Szalonna maradtam.

- Már gyerekkorában népzenésznek készült?

- Zenész családból származom, szüleim zenetanárok, így korán belecsöppentem ebbe a gyönyörű világba. Édesapám, aki egykor a Kijevi Operaház karnagyaként dolgozott, hosszú évekig muzsikált szülőfalunkban lakodalmi zenészként, de számos kárpátaljai népzenei gyűjtés is fűződik a nevéhez.

A kárpátaljai zeneiskolában klasszikus zenét tanultam, és amikor befejeztem, akkor áttértem a népzenére. Édesapám beadott a szomszéd falu öreg prímásához, akitől a régi cigányzenészképzés hagyományai szerint tanulhattam a mesterséget. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumot a Közgazdasági Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Zeneakadémia követte, úgyhogy zenei vonalon is mindent végigjártam, de a népzene mellett maradtam.

Tamás Angéla