Ugrás a tartalomra

Nyáron is jó az aktív pihenés

2013. július 11. csütörtök
A Klauzál Gábor Művelődési Központ tartalmas kikapcsolódást biztosít a gyerekeknek a nyári szünetben
Nyáron is jó az aktív pihenés

A tanítási szünet első hetében rendezte meg második alkalommal a Klauzál Ház Emberpalánta táborát, amelyet még Mészáros Csaba, a ház egykori igazgatója talált ki, hogy a diákok ne csak egy "gyermekmegőrző-szerű" helyre kerüljenek, hanem tudással és élménnyel gazdagon térjenek haza az egyhetes táborból. Naponta általában 25 gyermek vett részt a táborban Borosné Tóth Irén vezetésével, aki megtanította a diákokat gyöngyöt fűzni, nemezelni, bőrtáskát készíteni, üveget festeni és fakanálbábot ragasztani. Öt nap alatt számos remekmű készült, amelyeket a szervezők kiállítottak a művelődési ház galériájában. A gyerekek nagyon élvezték az egész napos kirándulást Hollókőn, ahol a várról nyomatot is készíthettek.

Az alkotótábor mellett több sporttábor is indult és indul még egész nyáron a Hófehér Fóka Úszóiskola szervezésében. A háromhetes kerékpártábor már több mint tíz éve szervez mozgásban gazdag programokat a gyerekeknek. - Régen nem volt ennyi program. és a napi biciklizések távolsága is hosszabb volt - mondta Haász Ferenc, a tábor vezetője. - Volt olyan nap, hogy a Velencei-tóhoz is letekertünk. Igaz, akkoriban az alsó korhatár tíz év volt, ma már a legkisebb táborozó ötéves, de biciklizni mindenki szeret, és ez a lényeg - tette hozzá a táborvezető. A gyerekek érkezés után egyből úszással kezdték a napot, majd biciklivel mentek el az aznapi program helyszínére.

A nyári melegben sokan maradtak volna hosszú órákig a jégpályán. A különprogramok között volt még lézerjáték, és a gyerekek meglátogathatták a Csodák Palotáját is. A második héten a leghosszabb kerékpárostáv 24 kilométer, a legrövidebb 11 kilométer volt. Sok szülő azért fizette be gyermekét ebbe a táborba, hogy minél korábban megtanulja a közúti közlekedés szabályait, és ne féljen a forgalomtól.

A görkorcsolyatábor idén sajnos csak kéthetes volt, mert a Demjén István Református Általános Iskola tornatermét - ami a fő bázisa a tábornak - a nyár folyamán felújítják. Évről évre egyre többen szeretnének beiratkozni ebbe a táborba, idén közel százan jelentkeztek a tizedik születésnapját ünneplő nyári programra. A táborban napi két görkorcsolyaedzésen és egy úszáson vehettek részt a gyerekek. A táborozóknak a sportolás mellett fakultatív programokat is szerveztek: volt jégkorcsolya, falmászás, elmehettek a Csodák Palotájába, játszóházba és a Tropicariumba is. - Négyéves korom óta görkorizok, otthon is folyamatosan a lábamon van a kori, és nem tudok leállni. És hogy miért jó görkorizni? Mert könnyebb a futásnál, a gyaloglásnál, miközben sokkal gyorsabb is - mondta Szabolcsi Viktória, a tábor egyik résztvevője.

Karsay Ferenc alpolgármestertől, a tábor vezetőjétől megtudtuk: a görkoristáborban egyszerre három edző dolgozott a tornateremben, így mindenféle korú és tudásszintű gyermek megtalálta a neki legjobb foglalkozást. A kezdőket Karsay Ferenc oktatta, aki úgy tartja, hogy az alapok elsajátítása a legfontosabb. A nagyobbakat Kocsondi Nóra világbajnok jégkorongozó tanította. A görhokisok edzőjük segítségével különféle feladatokat oldottak meg, majd kapura is lőttek.

Akik még tábort keresnek, azoknak jó hír, hogy a Hófehér Fóka Úszóiskola úszótábora egész nyáron várja a gyerekeket, és ide augusztus 16-ig bármikor lehet jelentkezni. Az egyhetes tábor ideje alatt a gyerekek intenzív oktatást kapnak, hiszen naponta kétszer úszhatnak. A köztes időben színes programok várják a táborozókat, légvár, kézműves-foglalkozás, báb- és színházi előadások, birkózás, lovaglás, falmászás és bobozás.

Minden évben telt házzal működik az önkormányzati napközis tábor is, ide csak a kerület általános iskolás diákjai jelentkezhetnek. A tábor teljes költségét az önkormányzat finanszírozza, a szülőknek csak az étkezést és a fakultatív programokat kell kifizetniük. A tábor a rászoruló családok számára teljesen ingyenes. A szervezők arra törekednek, hogy minden kisgyerek napi egyszer részesülhessen úszásoktatásban. A sportfoglalkozások mellett kirándulások, ingyenes és fakultatív elfoglaltságok is várják a gyerekeket.

(V. D.)