Ugrás a tartalomra

Július 1-től aktív a Parlagfű Bejelentő Rendszer

2013. július 16. kedd
A PBR-t a lakosság és a helyi társadalmi szervezetek egyaránt használhatják a parlagfűvel fertőzött terület bejelentésére
Július 1-től aktív a Parlagfű Bejelentő Rendszer

Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. A parlagfű térhódításával, illetve az egyre növekvő légtéri pollenkoncentrációs értékekkel párhuzamosan az allergiás megbetegedések száma is évről-évre növekszik. Mindemellett a gyomnövény az agrárszektorban is jelentős mértékű terméskiesést okoz.

A földhasználók és földtulajdonosok számára az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény előírja, hogy " A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani."

A parlagfűvel fertőzött területek csökkentése, és ezzel a súlyosan allergén gyomnövény pollenszámának drasztikus visszaszorítása kiemelt, társadalmi összefogást igénylő feladat.

Az elmúlt évben megjelent Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló Kormányhatározat, amely a lakosságot érő pollenterhelés csökkentése érdekében foglalja össze a szükséges intézkedéseket. A parlagfű fertőzöttség visszaszorítását a hatósági intézkedések mellett a földhasználók, földtulajdonosok jogkövető magatartása eredményezheti.

A parlagfűvel szennyezett területek hatékony felderítésében, a hatósági munka megkönnyítésében, felgyorsításában komoly segítséget nyújthat a lakosság illetve a civil szervezetek. Ezen cél érdekében került kifejlesztésre a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), amely meggyorsítja a lakossági bejelentésekfeldolgozását.A PBR célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a bejelentők közötti információáramlás automatizálása, a bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el.

A Rendszerben internetkapcsolat segítségével az előzetes regisztrációt követően bárki otthonról, vagy akár mobiltelefonjával rögzítheti az általa talált parlagfüves folthelyét, jellemzőit és a helyszínről készített fényképfelvételeket.

A PBR-ta lakosság és a helyi társadalmi szervezetek egyaránt használhatják a parlagfűvel fertőzött terület bejelentésére.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer 2013. július 1-től, a parlagfű szezon indulásátólegészen a szezon végéigfogadja a bejelentéseketa Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által fenntartott elérhetőségen.

(https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx)

Ha a használtában álló terület parlagfű mentesítését még nem tette meg, még néhány nap még rendelkezésre áll, hogy mindenki elvégezze területének gyommentesítését. Amennyiben a parlagfű mentesítés elvégzéséhez szakmai segítségre van szüksége forduljon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez, akik szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek a hatékony és megfelelő módszer kiválasztásában.