Ugrás a tartalomra

Ötvös Csöpi ismét győzött

2013. július 25. csütörtök
A művelődési ház színháztermét a budafoki kötődésű Bujtor Istvánról nevezik el
Ötvös Csöpi ismét győzött

A Klauzál Ház és a fenntartó önkormányzat által közösen meghirdetett színházterem-keresztelő akcióban több mint hatszázan vettek részt. Úgy tűnik, egyáltalán nem közömbös a kerületieknek, hogy mi lesz a neve a Klauzál Ház színháztermének. A kétfordulós verseny első fordulójában érkeztek a névjavaslatok, a második körben pedig az öt legtöbb szavazatot kapó jelöltre lehetett voksolni.

A második fordulóba jutott öt jelölt, Bujtor István, Cziffra György, Latinovits Zoltán, Bubik István, Karády Katalin közös vonását - azon túl, hogy népszerűségüket több generáción átívelő, maradandó művészeti értéket képviselő műveiknek, alakításaiknak köszönhetik és ma már nincsenek közöttünk - budafok-tétényi kötődésükben kell keresnünk.

A szavazatokat az önkormányzat hivatalos honlapján: a www.budafokteteny.hu online szavazógépén, a Városházi Híradóban található szelvényen, illetve levélben, valamint e-mailben is le lehetett leadni. A sokféle részvételi lehetőségnek köszönhetően több mint hatszáz voks érkezett a második fordulóba bekerült öt jelöltre. Végül Bujtor István nyert 266 szavazattal, a második pedig Cziffra György lett 189 vokssal.

Bujtor István nevéhez számos kiemelkedő és sok igen népszerű alakítás is fűződik. Ki ne ismerné például Ötvös Csöpit, a Kárpát-medence legkeményebb öklű vagányát vagy Sándor Mátyást, aki Verne Gyula remekművéből lépett a filmvászonra, mint a magyar szabadságharc titokzatos erdélyi tudós grófja? Ha esetleg lehunyt szemmel követjük Piedone kalandjait, csak egy hang cseng a fülünkben - a magyar közönségfilmek kiváló színészéé.

Bujtor István színművész, film- és színházi rendező és forgatókönyvíró is volt. Hetvenhét tévéjátékban és filmben szerepelt. ? volt a legtöbbször a szinkronhangja Bud Spencernek. 1980-ban álmodta meg és játszotta el először Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben.

Bujtor István nemcsak a mozgóképen alkotott eredetit, hanem a színpadon is. De azt is kevesen tudják, hogy sok szállal kötődött Budafok-Tétényhez, hiszen gyermekkorának jó részét édesanyja házában, a BMTE-pályától nem messze álló Gundel-villában töltötte.

Ezúton köszönjük a rengeteg szavazatot és hívunk minden érdeklődőt a Klauzál Ház színháztermének keresztelőünnepségére. A pontos időpontról lapunk szeptemberi első számában tájékoztatjuk olvasóinkat.

SFI