Ugrás a tartalomra

Karsay Ferenc Tusnádfürdőn

2013. július 28. vasárnap
A huszonketto.hu tudósítása
Karsay Ferenc Tusnádfürdőn

Ahogy korábban már írtunk róla, jelenleg is zajlik a tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem, melynek keretében idén is rengeteg érdekes témát járnak körül a meghívott előadók a különböző panelbeszélgetések, előadások keretében.

Idén az egyik panelbeszélgetés Az önkormányzatok lehetőségei és korlátai a közjó szolgálatában címet kapta, melyben több településvezetővel együtt kerületünk alpolgármestere Karsay Ferenc is részt vett.

A beszélgetés nyitásaként a moderátor Kovács Sándor a Szabolcs - Szatmár Bereg Megyei közgyűlés elnöke felkérte a résztvevőket röviden mutassák be településüket és azt, hogy látják a közjó kérdésében a saját települési önkormányzatuk szerepét.

Ezután egy rendkívül aktuális és érdekfeszítő kérdéskör következett, melyben arról értekeztek a résztvevők, hogy településükön az önkormányzat és a civil szféra mennyiben tud együttműködni a közjó érdekében.

Karsay Ferenc a kérdésre válaszolván elmondta, hogy Budafok - Tétény szerencsés helyzetben van, hiszen sváb hagyományokkal rendelkező településként az itt élő polgárok mentalitására jellemző, hogy a szabályokat tisztelik és a közösségért szívesen tesznek. Jellemző a településre, hogy igen aktív és hosszú hagyományokra visszatekintő civil életet tudhat magáénak, így az önkormányzatnak abban van a kulcs szerepe, hogy megtalálja azokat a kezdeményezéseket, amik a leginkább szolgálják a közjót és megteremtse annak a lehetőségét, hogy a civilek maguk tehessék azt.

Egy, az önkormányzatokról szóló beszélgetésen, kikerülhetetlen téma a közigazgatás átszervezése, melyre Karsay Ferenc úgy reflektált, hogy a település mindennapjaiban ez az alapvetően gyökeres változást nem okozott, hiszen nem járt gyökeres személyi változásokkal, így ügyet intézni az ügyfelek, a már ismert ügyintézőkhöz járhatnak továbbra is. Kiemelte, hogy természetesen az új rendszer nem tökéletes még, hiszen a Tankerület feladataiból, nagy örömmel ugyan, de jelenleg is többet az önkormányzat finanszíroz, részben vagy egészben, hiszen ez továbbra is a kerületi iskolások támogatását jelenti. Az asztalnál ülő országgyűlési képviselő - városvezetőkhöz fordulva azonban reményét fejezte ki, hogy a rendszer végleges kialakulása után ezt az anyagi befektetést az Önkormányzatok visszakapják majd.

A beszélgetés érdekes körképet adott arról, hogy fővárosi kerület, megyei jogú város vagy székelyföldi kistelepülés, a közjó nem általánosan megfogalmazható fogalom, azt a településen élő közösség igényei formálják minden esetben.

huszonketto.hu - SZA