Ugrás a tartalomra

NAV közlemény

2013. augusztus 09. péntek
Kétes eredetű számlázóprogram
NAV közlemény

Kétes eredetű számlázóprogram, csaknem 148 millió forint bevétel eltitkolás és 71 millió forint jogosulatlan költségelszámolás. Ezekre a jogsértésekre bukkant a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága egy józsefvárosi székhelyű vállalkozás adóellenőrzésekor.

Egy széles szolgáltatói, tanácsadói területen tevékenykedő budapesti kft. vizsgálatakor kiderült, hogy a kiállított bevételi számlák között vannak olyanok, amelyeket nem szerepeltetett a könyvelésében, és olyanok is, amelyeket egy kétes eredetű számlázóprogrammal állított ki. A társaság képviselője a program beszerzéséről semmilyen dokumentumot nem mutatott be, és felszólítás ellenére sem csatolta a hitelességet igazoló fejlesztői nyilatkozatot.

Mivel a vállalkozás a számlatömbjéből, illetve az általa használt legális és illegális számlázóprogramokból kiállított számláinak csak egy részét szerepeltette a könyvelésében, és a hiányzó sorszámokhoz tartozó bizonylatokat az ellenőrzéskor sem bocsátotta a revízió rendelkezésére, a NAV - a bemutatott számlákon feltüntetett ellenértéket alapul véve - becslést alkalmazott. Az eljárás 148 millió forint eltitkolt bevételre derített fényt.

A nem makulátlan adózói múlttal rendelkező kft. a költségeknél szintén a maga javára "tévedett". Összesen 71 millió forintot számlák nélkül, jogtalanul számolt el, miközben a beszerzéshez köthető áfát levonta.

Az ügyben feltárt jogsértések miatt összesen 81 millió forint adóhiány megállapítása várható, melyhez további 80 millió forint összegű bírság és késedelmi pótlék társul.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal