Ugrás a tartalomra

Interjú az idei pezsgőrendi lovaggal, Csiszár Jenővel

2013. szeptember 05. csütörtök
A népszerű rádiós és televíziós műsorvezető Szigligeten "gyakorolja" a jó italok élvezetét
Interjú az idei pezsgőrendi lovaggal, Csiszár Jenővel

Csiszár Jenő (a nagy sikerű Apukám világa című rádióműsor vezetőjeként feltűnt médiasztár) borban és pezsgőben is a száraz fehéret szereti. Az elmúlt harminc év alatt mindig csak arra mondott igent, amiben hitt, olyan műsorokat vállalt, amelyekben jól érezte magát, és mindent addig csinált, amíg az örömet okozott neki. A televíziós és rádiós műsorvezetőt idén tagjai közé fogadja a Chevaliers Törley Pezsgőrend a 24. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A Magyarország, szeretlek! című tévévetélkedő zöld csapatának kapitánya lapunknak azt is elárulta, hogy soha nem a pénz mozgatta, mert komfortérzete mindig sokkal fontosabb volt számára, mint az anyagi javak iránti vágya. Találkozásunkkor a pezsgőről, a borról, a vízről, a dalról és szűkebb hazájáról, Szigligetről, a "világ közepéről" beszélgettünk.

- A Chevaliers Törley Pezsgőrend tagjává fogadja önt. A borivásban fontosnak tartja a mértékletességet és a bor kulturált fogyasztását, de mit tart a pezsgőről?

- Bolondja vagyok a pezsgőnek, de ez a nemes nedű alkalmi ital, ezért amikor egy-egy ünnepen iszom, mindig megadom a módját.

- Felkészült az avatási ceremóniára? Tudja, mi vár önre a lovaggá ütés előtt?

- Váratlanul ért a felkérés. Számomra megtiszteltetés, hogy a pezsgőrend tagja lehetek, de nem tudom, milyen stációkon kell keresztülmennem ahhoz, hogy e cím jogos tulajdonosa lehessek. Eddig arra készültem, hogy jól éljem az életemet. Folyamatosan képezem magam, hogy megtaláljam az élet jó oldalát és azt kiélvezzem. Ebbe beletartozik az ételek és italok szeretete és azok kiválasztása, fogyasztása is, és ezeken belül kap helyet a pezsgő élvezete, amelyre persze készülök.

- Úgy tudjuk, a bor és a pezsgő mellett a vizet is szereti.

- Harminc éve Szigligeten élek a családommal, onnan járok dolgozni Budapestre. A víz minden ember számára éltető elem, de közelsége nem mindenkinek fontos. Számomra azonban meghatározó: a Fertő-tó partján születtem, a Milánóhoz közeli Comói-tó mellett éltem, és most az otthonom, életem központja a Balaton.

- Társaival kétszer is megnyerték a Kékszalag vitorlásversenyt. Idén is indult?

- Sajnos most nem tudtam részt venni a felkészülésen, ezért nem osztozhattam a Litkey-csapat újabb sikerében. Viccesen azt szoktam mondani, hogy az ember annyiszor induljon, ahányszor kékszalagot nyer, és annyi kékszalagot nyerjen, ahány gyereke van. Pontosan fogalmazva azonban: Litkey Farkas és csapata, amelynek én is tagja voltam, nyert egy kékszalagot Daninak és egyet Marcinak. A vitorlásverseny csapatmunka, így ezekhez a győzelmekhez is hozzájárult még vagy tizenhárom-tizennégy ember munkája.

- Az ikrek is ismerkednek már a vízi élettel?

- Hétnapos koruk óta a Szigligeti kikötőben élnek, és most, hatévesen már első vitorlástáborukon is túl vannak.
A vitorlázás csínját-bínját nem kisebb személyiségtől, mint a kilencszeres világbajnoktól, Majthényi Szabolcstól tanulhatták. Van egy saját hajójuk, azon velem gyakorolnak.

- A Dal eurovíziós válogatójának zsűritagja. Mit jelentett önnek ez a felkérés?

- Szakmai munkám elismerését. Amióta az eszemet tudom, zenével foglalkozom, a számottevő rádiók mindegyikében dolgoztam és dolgozom. Már négy éve vagyok programtanácsadó Magyarország piacvezető zenei kereskedelmi rádiójánál, ahol én felelek a tartalomért. Munkatársaimmal nap, mint nap azon dolgozunk, hogy minőségi, trendi, szórakoztató műsort hozzunk létre, hiszen csak így tarthatjuk meg az ország leghallgatottabb rádiójának büszke címét.

Tamás Angéla