Ugrás a tartalomra

NAV közlemény

2013. szeptember 17. kedd
Van mit keresni az autószervizek háza táján
NAV közlemény

Véget ért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata a Közép-magyarországi régióban. A három és fél ezret meghaladó vizsgálat alkalmával átlagosan minden harmadik ellenőrzött vétett a jogszabályok ellen, de az autószerelők adózási fegyelme ennél rosszabb képet mutatott.

A két hónapig tartó akció során szinte nem volt olyan terület, vagy olyan piaci szegmens a fővárosban és Pest megyében, amelyet az adóellenőrök és a pénzügyőrök - gyakran a társhatóságokkal együttműködve - nem ellenőriztek. A kiemelt idegenforgalmi, turisztikai helyszínek (például strandok, vendéglátóegységek) vizsgálatán túl autószervizek, horgásztavakat üzemeltetők, szállásadók, vitorlázást, sétarepülést vagy épp lovaglást kínálók is a revizorok figyelmének középpontjába kerültek.

A 3700 vizsgálatból minden harmadikban bukkantak jogszabálysértésre a NAV szakemberei. Ez alól kivételt jelentettek az autószerelők, esetükben ugyanis 50%-os volt a megállapítási arány. Vizsgálatukhoz olyan személygépjárműveket használtak a revizorok, amelyek valóban szerelésre szorultak, így például a fékjavítás, az olajszűrő-csere, az ülés-kárpitozás vagy a kipufogó-rendszer javíttatása hitelesnek tűnt. Előfordult, hogy az autó menet közben hagyta cserben "gazdáját", akinek így autómentőt kellett hívnia. Mint kiderült még az egyik adóigazgatóság épülete mellett üzemelő szervizben sem adtak nyugtát a javítási díjról, holott a szerelők előzőleg a kerítésen keresztül látták, hogy a "NAV-osok" próbálják elindítani a meghibásodott autót, sikertelenül.

Az idei szezon pozitív tapasztalata, hogy a kuponos értékesítést vállaló cégeknél - a korábbi ellenőrzések hatására - javult a bizonylatadási fegyelem.

Az ellenőrzöttek azonos arányban mulasztották el a nyugtaadási kötelezettségüket, illetőleg foglalkoztatottaik társadalombiztosítási bejelentését. Általános tapasztalat volt, hogy hivatali munkaidőben többen adtak nyugtát az értékesítéseikről mint korábban, ugyanakkor a megszokottól eltérő időben és helyen történő ellenőrzések esetében a mulasztók aránya nem változott.

Bár a 96 millió forintos mulasztási bírságot és négy üzlet bezárását eredményező akciósorozat augusztus végén lezárult, a NAV közép-magyarországi revizorai továbbra is végzik a munkájukat, így az ellenőrzésekre ezután is számítani kell.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága