Ugrás a tartalomra

Közös siker a kiváló nyári tábor

2013. szeptember 26. csütörtök
A tizenhárom évesek csapata a középmezőnyben végzett a nemzetközi focitornán
Közös siker a kiváló nyári tábor

Játékos vízi versenyekkel zárult az idei önkormányzati napközis tábor. A Hófehér Fóka Úszóiskola által működtetett nyári táborban nyolc hét alatt 2186 gyerek vett részt, amire Budafok-Tétény önkormányzata több mint 30 millió forintot fordított. A tábornak a Klauzál Gábor Művelődési Központ, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola és a Hajós Alfréd Tanuszoda biztosított otthont. A kerület minden részéről könnyen megközelíthető, kulturált helyszínen naponta változatos programok, művészeti és mozgásfoglalkozások, úszásoktatás, háromszori étkezés és hozzáértő pedagógusok várták a kisdiákokat. A tábor népszerűségéről és a szervezők nyáron szerzett tapasztalatairól Karsay Ferenc alpolgármesterrel beszélgettünk.

- A jogszabályi kötelezettségének akkor is eleget tenne az önkormányzat, ha nyáron csak megőrizné a gyerekeket. Miért tartja fontosnak, hogy az alapfeladaton túl tartalmas programokat biztosítsanak a táborozó gyerekeknek?

- Egy település fennmaradásának, az itt élő emberek elégedettségének egyik kulcsa a magas szintű oktatási rendszer. Akik ebben a kerületben élnek vagy ide költöznek, elvárják, hogy gyermekeik színvonalas oktatásban részesüljenek, minden szempontból kiváló óvodákba és iskolákba járhassanak. Ez a rendszer magába foglalja a nyári foglalkozásokat is. Ez az önkormányzatnak ugyan sok pénzébe kerül, de jó szívvel fordítjuk erre a célra, mert hiszünk abban, hogy ez a közösség érdeke, és a befektetett összeg akár civil elkötelezettségben, akár adó formájában, akár az itt élők magas szintű komfortérzetében, hosszú távon megtérül. Ez egy "kisvárosban", még ha a nagyváros része is, így természetes. Sajnos nem mindenhol van még ez így az országban, ezért minden kerületben élő joggal lehet büszke erre, hiszen ez minden budafok-tétényi lakos közös sikere!

- Mire elég a szülők által befizetett térítési díj?

- Az étkezésekhez felhasznált nyersanyag árára, ami százszázalékos térítés mellett sem éri el a tábor költségeinek tíz százalékát! A szülők ugyanis a táborban is az iskolában megállapított összeget, legfeljebb 438 forintot fizetnek naponta, a hiányzó részt ott is, itt is az önkormányzat teszi hozzá ehhez az összeghez. A befizetett térítési díj tehát a tényleges költségeknek csak töredéke. Ezért különösen fontos, hogy bejelentsék, ha a gyermek nem jelenik meg az iskolában vagy a nyári napközis foglalkozáson. A szociális helyzetük miatt térítésmentes gyerekek szülei közül sokan azt gondolják, hogy az iskolai étkezés vagy a tábor ingyenes, holott ez lemondás hiányában sok ezer forinttal rövidíti meg költségvetésünket. Úgy is fogalmazhatok, hogy a szolgáltatásra bejelentkezett, de azt időben le nem mondó családok után minden kerületi lakótársunk fizetni kénytelen, hiszen ennek fedezetét a mi adóforintjaink jelentik. A táborban részt vevő gyerekek száma 400 és 190 között mozgott heti bontásban. De a bejelentés nélkül hiányzók száma minden hétfőn, konstans módon ötven fő volt! Ötven gyerek étkezését és legalább két pedagógus bérét kellett kifizetnünk egy napra, ami a teljes nyárra vetítve egy teljes heti táborozás költségeit teszi ki 2-300 gyerek számára!

- Egyre több ugynakkor a jelentkező, és ez az önkormányzatnak is egyre több pénzébe kerül.

- A napközis tábor színvonalas megszervezésével elsősorban olyan családoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik nem gondolhatnak nyaralásra, gyermekeik nem juthatnak hozzá tartalmas szórakozáshoz, vagy munkájuk miatt nem tudják megoldani gyermekük nyári felügyeletét. Örülünk, hogy ilyen sikeres a tábor, de a jövőben elsősorban azoknak szeretnénk ezt a jelentős anyagi támogatást nyújtani, akik valóban rászorulnak erre.

T. A.


Köszönet a szülőktől

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a szülők és a gyermekek nevében levélben köszönte meg az önkormányzatnak, illetve Karsay Ferenc oktatásért felelős alpolgármesternek, hogy idén is színvonalas nyári napközis táborokat szerveztek és finanszíroztak a kerületi iskolások számára.

Az alábbiakban a számos köszönet közül két szülő levelét idézzük, akik a színvonalas ellátást és programokat köszönték meg a szervezőknek.

"Kedves Táborvezetőség!

Ezúton szeretném megköszönni gyermekem és családom nevében a táborban eltöltött napokat! Csodálatos és színvonalas programokat biztosítottak mindennap, amelyeket gyermekem is nagyon élvezett, és már este alig várta a reggelt, hogy mehessen a táborba a nagyszerű szervezésük miatt! Köszönjük a rengeteg munkát és szervezést, amellyel a gyerekeknek ilyen feledhetetlen szünidei nyaralást biztosítottak!

Mercs Zoltánné és családja"

"Tisztelt Nyári Diáktábor-szervezők!

Fiam már harmadik éve van nyári táborban több hétig, és már sokszor készültem, hogy köszönetet mondjak. Ezúttal nem marad el. Viszonylag kis összegből napi háromszori étkezést, naponta uszodát, felügyeletet adni a gyerekeknek, ez nem kis dolog! Minden elismerésem! Kulturált a környezet is. (....) Más kerületekben nem is sejtik, hogy itt milyen ügyesen megoldották a gyerekek elhelyezését. Az is jó, hogy vannak külön programok megfizethető külön összegért.

Sok sikert a további munkájukhoz!

Schwenk Benjámin, Baross Gábor Általános Iskola 5. A apukája, Schwenk András"