Ugrás a tartalomra

Fuss és válts egészségre!

2013. október 10. csütörtök
Több mint négyezer-hatszázan vettek részt az idei Futafokon a Camponánál
Fuss és válts egészségre!

A kerület apraja-nagyja mozgásba lendült október 5-én, hogy részt vegyen a huszonnyolcadik Futafokon. Ez volt az ötödik alkalom, hogy a versenyzők a Campona Bevásárlóközpont előtti területen álltak a rajtvonalhoz, hogy lefussák a korosztályuknak megfelelő távot.

A Futafokon tavaly nagy sikert aratott az újítás a szülők és az óvodások körében, ezért a legkisebbek idén is eldönthették, hogy szüleikkel együtt futnak vagy a Bátor futam versenyzőjeként nélkülük. A korcsoportos versenyszámok között ebben az évben is megrendezték a Campona váltófutamokat és a görkorcsolyások versenyére is sor került. A szervezők a futószámok között, majd a délutáni órákban már a futamok alatt is eredményt hirdettek. A távot már lefutó korcsoportok győzteseinek Karsay Ferenc alpolgármester gratulált és adta át az érmeket. A helyezést elért versenyzőket kiváló teljesítményükért oklevéllel, pólóval és a rendezvény támogatóitól kapott ajándékcsomaggal is megjutalmazták. Az Európa tíz legjobb rendezvénye között számon tartott tömegfutóverseny egyik idei újdonsága volt a Bikeexpress SE kerékpárosainak sportágat népszerűsítő és jótékony célú bemutató körversenye. Az egyesület a Csodalámpa Alapítvánnyal karöltve, a hazai kerékpáros-utánpótlás és a szülők segítségével KTM-kerékpárt ajándékozott a leukémiából lábadozó Pap ?kosnak.

A szervezők másik meglepetéssel is készültek: a nagyszabású kerületi viadalt jelmezbe öltözött futók versenye zárta, melynek bevételét szintén jótékony célra használják majd fel. Ebben az ötszáz méteres futamban azonban nem a gyorsaság, sokkal inkább a kreativitás és kitartás számított, ugyanis a jelmezekre a Campona Facebook oldalán lehet majd szavazni. A nyertes egy 100 fős belépőt nyer a Csodák Palotájába.

Karsay Ferenc alpolgármester kérdéseinkre válaszolva elmondta: jónak tartja, ha új elemek is színesítik a rendezvényt, de emellett szerinte az is fontos, hogy a hagyományos futóverseny eredeti célja zökkenőmentesen megvalósulhasson. Hozzátette: kellemetlen, hogy a kissé hosszúra nyúlt bringás bemutató miatt sokan várakozásra kényszerültek, de azt szerették volna, ha az ovis kerékpáros futam alatt nem vonja el a résztvevők figyelmét az aktuális díjkiosztó, és emiatt időben sajnos kissé megkéstek. Jövőre, ha ismét lesz ilyen bemutató, jobban tudják majd tartani a kiírt időpontokat.

Huszonnyolc év nagy idő - jegyezte meg Karsay Ferenc annak kapcsán, hogy a mostani gyerekeknek már "ciki" rosszabb eredményt produkálni, mint amilyet annak idején szüleik, esetleg nagyszüleik elértek, ezért készülnek is a versenyre. Mint mondta, lényeges, hogy a sport is mindennapjaink része legyen, ez a futóverseny pedig már beépült életünkbe, kisvárosunk kultúrájának részévé vált. Ez abból is látszik, hogy az idén már 4600 főnél is többen jelentkeztek a tömegfutásra. A Futafok fő támogatóiként a Campona Üzletközpontot, a Reál Hungária Élelmiszer Kft.-t, az Ibolya ABC-t és a futókat az egész rendezvény alatt kísérő Bikeexpress SE versenyzőit emelte ki.

A díjkiosztók szünetében az alpolgármester arról is beszélt, milyen jó, hogy két kiváló egészségprogram is fut egyszerre, hiszen a futóversennyel párhuzamosan a Camponában a Válts Egészségre Gyermeknap programjai zajlottak, ahol többek között rendőrségi, katasztrófavédelmi és mentős kiállítást és bemutatót láthattak a résztvevők. Az ingyenes szűrőprogramok, táplálkozási és sminktanácsadás is mind-mind a kerület lakóinak érdekeit szolgálja, a vállalkozók pedig olyan termékeket mutattak be, amelyek használatával egészségesebbé válhatunk.

Arra is felhívta figyelmünket, hogy a Doktor Natúrsziget üzletében váltott, önkormányzat által is támogatott kártyával mi, kerületiek kedvezményesen szerezhetjük be például a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszereket, sőt, a kártyával más, egészségmegőrzést biztosító szolgáltatást is igénybe tudunk venni.

A futóverseny helyezettjeinek névsorát már most, az összes célba érkezett versenyző helyezését és a helyszínen készült fotókat pedig pár napon belül megtekinthetik a www.futafok.hu oldalon.

T. A.