Ugrás a tartalomra

Főhajtás a vértanúk előtt

2013. október 10. csütörtök
Megemlékezés a Baross Gábor-telepi Donát-hegyen
Főhajtás a vértanúk előtt

Október első péntek délutánján a tizenhárom aradi vértanúért szólt a harang a Donát-hegyi emlékhelyen a verőfényes napsütésben. A Baross Gábor Telepi Polgári Kör és a Baross Gábor Általános Iskola által szervezett megemlékező ünnepségen tárogatómuzsika hangja csendült fel, melynek kíséretében a megjelentek elénekelték a Himnuszt.

Az ünnepi beszédet Monsotoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola tanára mondta el, aki többek között az aradi vértanúk több mint száz éve megjelent albumának kezdősorait osztotta meg az emlékezőkkel.

"Nagy szerencsétlenség a háború a győztesre és a legyőzöttre egyaránt. Évtizedek szorgalmának gyümölcsét emészti föl, virágzó tájakat sivataggá változtat, bénákká tesz munkabíró kezeket, halottakkal tölti meg a temetőket és árvák, özvegyek jajával az országokat. De ha ez a szerencsétlenség ránk zúdul, ha az minden jóakarat és erőfeszítés dacára föl nem tartóztatható, ha az egyéni boldogulásunkra, nemzeti létünkre tör: akkor annak ellenállni kötelesség! És dicsőség, örök hála azoknak, kik a vésszel szemben helytállnak, küzdenek, szenvednek, meghalnak.

Ily érzelmekkel tekinti nemzetünk az aradi vértanúkat és bennük azokat a százakat, ezreket, akik dicsőséggel és gyásszal teli szabadságharcunkat végigküzdötték. ("Ś) Életükből, szenvedésükből hazaszeretetet tanulunk, mert az eszme, amiért meghaltak: szent" - hangzott el az idézet.

Ezután Kopasz Sándor szavalta el Palágyi Lajos Az aradi vértanúk című versét.

A megemlékezésen az önkormányzat képviseletében Karsay Ferenc alpolgármester és Szepesfalvy Anna önkormányzati képviselő, illetve a Baross Gábor Általános Iskola, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör és a Nagytétényi Polgári Kör képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A korabeli hangulatot idézte, hogy az egybegyűltek közösen elénekelték a Kossuth Lajos azt üzente... kezdetű nótát.

(L. E.)