Ugrás a tartalomra

Egy a szívünk, a gondolatunk

2013. október 31. csütörtök
Keresztény értelmiségiek küldöttgyűlése a Tomoriban
Egy a szívünk, a gondolatunk

Küldöttgyűlést tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a kerületi Tomori Pál Főiskolán, amelyen szó volt az Európai Unió és hazánk kapcsolatáról, a helyi KÉSZ-csoport tevékenységéről, majd díjakat adtak át többek között Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének.

A kétnapos esemény első napján dr. Schöpflin György fideszes EP-képviselő tartott előadást az Európai Unió felépítéséről, szervezetéről, a parlamentről és a bizottságok munkájáról. A megjelent KÉSZ-küldötteket és az előadókat dr. Osztie Zoltán, a szövetség elnöke, a budapesti belvárosi plébánia plébánosa köszöntötte. Elmondta, csaknem hatezer tagjuk és hatvan szervezetük van országszerte. Minden évben kétszer jönnek össze a csoportok képviselői, tavasszal Szabadkán tartottak konferenciát, mielőtt Budafok-Tétényben összehívták az őszi küldöttgyűlést, amelyen a KÉSZ-csoportok elnökei beszámoltak éves tevékenységükről. Kerületünk KÉSZ-csoportjának elnöke, Hervai d"™Elhoungne István arról beszélt, hogy ő csaknem egy évtizede látja el az elnöki teendőket, 64 tagjuk van, főleg a középkorosztályból, a legfiatalabb 45, a legidősebb tag 77 éves.

- Azon vagyunk, hogy fiatalítsunk, ez azonban nagyon nehéz, de nem adjuk fel - mondta. - Igyekszünk minél több kulturális programot szervezni a helyi templomokban, de kirándulásokon is rendszeren részt veszünk itthon és a határon túl is. Gyümölcsöző kapcsolatot építettünk ki felvidéki, erdélyi és vajdasági keresztény csoportokkal. Idén például egy hetet töltöttünk a Csallóközben, nagy élmény volt bejárni ezt a szép vidéket - emlékezett a helyi KÉSZ-elnök.

A küldöttgyűlés estjén a Borvárosban tartották meg a bankettet, ahol a KÉSZ alapítójáról elnevezett Csanád Béla kitüntetést az érdi KÉSZ-csoport vezetői, Martinovich Sándor és felesége, a Szent Adalbert díjat pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kapta meg. Lezsák Sándor az életművéért kapta a kitüntetést, amelyet az országgyűlési képviselő a következő szavakkal vett át: Ritkán találkozunk, de a szívünk, a gondolatunk egy. Az ember életművéért meg kell küzdeni, s e küzdés során azt tapasztaljuk, az erősek nem elég jók, a jók pedig nem elég erősek"Ś

(Temesi L.)