Ugrás a tartalomra

Téli pihenő a közösségi kertben

2013. október 31. csütörtök
A Leányka utcai közösségi kert zárásaként használati szerződést írtak alá
Téli pihenő a közösségi kertben

Aláírták a közösségi kert művelői az egyéves kerthasználati szerződést a Budai Nagy Antal Gimnázium dísztermében. Erről még júniusban kötött megállapodást az önkormányzat a használókkal.

A Leányka utcai közösségi kert idei zárásának egyik fontos pontjaként október 1-jén aláírták a közösségi kert tulajdonosai az egyéves kerthasználati szerződést a Budai Nagy Antal Gimnázium dísztermében.

Kázmácz József, a kert létrehozásának egyik ötletgazdája és megvalósítója lapunknak már most sikertörténetnek nevezte ezt a közösségi helyet, hiszen rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk. Új barátságok, kapcsolatok kötődtek, és a lakótelepen élők szabadidejük túlnyomó többségét a szabad levegőn töltötték. A Parti kert képviselői részt vettek az október 12-én megrendezett Budapesti közösségi kertek napja elnevezésű rendezvényen is. A találkozót a Magyar Biokultúra Szövetség és Budapesti Corvinus Egyetem zöldség- és gombatermesztési tanszéke szervezte. A rendezvényen a vendégek szép számú külföldi példával is illusztrálva kaphattak információkat a közösségi kertek működésének tapasztalatairól. Különösen érdekes volt az amerikai vendég, Kristin Faurest előadása. A hallgatók megtudhatták, hogy csak New Yorkban mintegy 8000 közösségi kert működik. Az amerikai szakember aláhúzta, hogy a városi közösségi kert nemcsak a növénytermesztésről, az önmegvalósításról szól, hanem az összetartó közösségről, az egymást ismerő kertészekről, a közösségalapításról és a közösségfejlesztésről is.

A budafoki Parti közösségi kert tél előtt ugyan bezárja kapuit, de a szervezők még a rossz idő beköszönte előtt egy szavazásra hívják az embereket. A nyár folyamán rengeteg fénykép készült a szépen megművelt ágyásokról, amik közül most a legszebbet kell kiválasztani. A részleteket megtalálhatják a www.valtsegeszsegre.hu oldalon.

Budafok-Tétény önkormányzata mint használatba adó és a Doktor Natúr Sziget Kft. mint használatba vevő június 8-án kötött megállapodást a Leányka utcai Parti Kert használatáról. Folyamatos egyeztetés eredményeképpen született meg a kerthasználati rend, amelyet Gáfor Gergely kertészmérnök ismertetett a kiskerti parcellák megjelent művelőivel. Már most sokan szeretnének a közösségi kert jó hangulatú társaságához tartozni. A várólistán szereplők év közben is ágyáshoz juthatnak, ha felszabadul valamelyik parcella. Ez akkor is megtörténhet, ha valakitől esetleg visszaveszik a területét, mert nem gondozta megfelelően. A komposztálást a kertben közösen kell megoldani, a nem zöld hulladékot pedig kinek-kinek magának kell összeszednie. A kertben a parcellákat az ökológiai gazdálkodás elvei és gyakorlata szerint kell művelnie mindenkinek. A közösen használt szerszámok épségéért, tisztaságáért a használója felel, ezeket az eszközöket a kertből kivinni nem szabad. A kertészeknek egységesen 500 forint kerthasználati díjat kell fizetniük havonta, amelyből a vízdíjat, valamint a közös beszerzéseket fedezik.

(Viszkocsil Dóra)