Ugrás a tartalomra

Huszonöt éve a közszolgálatban

2013. október 31. csütörtök
Karsay Ferenc szerteágazó tevékenységet folytat, mint mondja: számára így kerek a világ
Huszonöt éve a közszolgálatban

- Alpolgármester úr! Friss hír, hogy november 1-jével folytatódik a rezsicsökkentés. Milyen szolgáltatásokért kell majd kevesebbet fizetni?

- Újabb 11,1 százalékkal csökken a gáz, a távhő és az áram ára. Ezáltal a tavalyi árakhoz képest már 20 százalékkal kell kevesebbet fizetni ezekért a szolgáltatásokért. A gáz ára a 2008 júliusi, az áramé pedig a 2007 februári szintre csökken.

- Az is aktuális hír, hogy elkezdődtek a budafoki Szomszédok piacán a bontási, felújítási munkálatok. Elégedett?

- Úgy érzem, hogy ez nagy öröm minden kerületi lakos számára. Hosszas előkészítő folyamat eredményeképpen, a főváros által kiírt TÉR-KÖZ pályázaton nyertünk egy olyan mértékű, közel 400 millió forintos támogatást, amely lehetővé teszi, hogy külső befektető nélkül, önerőből valósítsuk meg az új piacunkat. Azt gondolom, hogy ha szerencsénk van és együtt tudunk mozogni minden érintettel, akkor reálisan 2014 őszére, 2015 tavaszára el kell, hogy készüljön az új piac. Ha ez megvalósul, akkor lehet elbontani a régi épületeket, és ezután tud megvalósulni az új közösségi tér.

- Gondolom, sportemberként és testnevelőként is örül, hogy átadtak egy új sportpályát a Kempelen Farkas Gimnáziumban.

- Igen, a Kempelen Farkas Gimnázium kerületünk egyik büszkesége. A kerületi oktatás mindig közel állt a mindenkori képviselő-testülethez, Pártállástól függetlenül mindig óvtuk és segítettük. Ennek megfelelően az intézményeink műszaki állapota szerintem messze az országos átlag fölött van. Két sportpálya is van azonban, amelyek meglehetősen rossz állapotban vannak, ezek közül most az egyiket sikerült rendbe tenni.

- Nemrég oklevelet is kapott a közszolgálatban végzett 25 éves munkájáért. Melyik közszolgálati tevékenységét tartja a legfontosabbnak az elmúlt 25 évben?

- Öröm számomra ez az elismerés, jólesik az embernek, ha elismerik a munkáját, bár ez többé-kevésbé automatikus. Közszolgaként, köztisztviselőként vagy tanárként - ahogy életem nagyobb részét leéltem - ez komoly idő, visszatekintési lehetőség. Mindig a pedagógiai munkámat tartottam a legfontosabbnak, úgyhogy szerintem leginkább ezért fontos ez az oklevél.

- Milyen fontos állomások voltak ebben a huszonöt évben?

- 1985-ben kezdtem pályakezdő testnevelő tanárként tanítani a kerületi tanuszodában, itt dolgoztam főállásban egészen a 90-es évek végéig. Az önkormányzati munkát 1998-ban kezdtem el, és azóta is köztisztviselőként élem a mindennapjaimat.

- Ha jól tudjuk, most is tanít még.

- Sohasem hagytam fel ezzel a tevékenységemmel, de a korábbi úszásoktatás, ami óvodás, általános és középiskolás gyerekekről szólt, mára már a bébiúszást jelenti. 1986 elején kezdtünk el uszodai körülmények között dr. Gömöry Géza gyermekgyó­gyász főorvos barátommal csecsemőkkel foglalkozni, és ebben nagyon szép eredményeket értünk el. Erre nagyon büszke vagyok. Most már odáig jutottunk, hogy a Testnevelési Egyetem hallgatóit is mi oktatjuk. A sporton belül a harmadik nagy szerelem a jégkorong. Edzőként is viszonylag sokra vittem, utánpótlás szövetségi kapitányi szintig. Ettől nehéz elszakadni, úgyhogy most a görkorcsolya-oktatásban élem ki az ilyen irányú hajlamaimat. Második osztályosokat tanítok a Baross Gábor Általános Iskolában és a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában."„

(L. E.)

(Az interjú további részleteit megtekinthetik a www.promontortv.hu oldalon.)