Ugrás a tartalomra

Az autonómia csillagösvényén

2013. október 31. csütörtök
Szabolcs Attila polgármester vezetésével kerületi delegáció menetelt Székelyföldön
Az autonómia csillagösvényén

Maksán jártunk, ahol csatlakoztunk a székelyek önrendelkezéséért vívott békés küzdelemhez, a székely meneteléshez. Még a szűkkeblű kritikusok is azt mondták: a pártcsatákat tegyük félre, Budafok-Tétény a jó oldalon áll. Képgaléria!

Történelmet írunk 2013 október 27-én... vésse fel a kapuja félfájára, hogy legyen miről beszélni az unokáknak - mondja egy székely bácsi Maksán, aki úgy szorongatja a kezemet, hogy már szinte fáj. Mondanám, hogy nincs olyan kapum, de nem hagyja magát és csak mondja, mondja, hogy "maguk azok a budafokiak, akik elkezdték a székely zászlók kitűzésével az egészet... hozza már ide azt a polgármestert, Attilát, szeretnénk köszönteni". Egyre többen állnak körül. Próbálom a tömegből előhalászni Szabolcs Attilát, de nem megy, mert vidáman, de szorongunk a háromszéki falu református templomának környékén. Több ezren. Összeér-e az 55 kilométeres szakaszon a menet? - firtatja mindenki.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke éppen ökumenikus isten­tiszteletet tart"Ś és jönnek a szentgyörgyi huszárok, a siklódi férfikórus, és akkora a tömeg és a hangzavar a kétezer lelkes faluban, hogy kezdem elveszteni a fonalat. De percek alatt változik minden, a székely határőrök utódai rendet vágnak, elindul a tömeg. Az élen a Budafok-Tétény felhívására jelentkező magyarországi delegáció városvezetői: Pápa, Mány, Alcsútdoboz, Szamoskér, Halásztelek, Siófok, Cégénydányád, Fehérgyarmat, Rozsály és Budapest - legutóbbit Csomós Miklós főpolgármester-helyettes képviseli.

A Budafok-Tétény vezette magyarországi önkormányzati delegáció tagjai két nap alatt 1600 kilométert tettek meg. Maksa önkormányzata és Tőkés László meghívására vettek részt a székelyek nagy menetelésén.

Szinte valamennyi magyarországi és az összes erdélyi magyar párt politikai nézetkülönbségtől függetlenül állt ki az autonómia mellett. Október 27-én vasárnap a történelmi Háromszék megye Kárpátokkal párhuzamos főútvonalán Bereck és Kökös (illetve a két falu közötti) községek között 55 kilométeren állt össze a több mint száz­ezres menet.

A demonstrációra érkező magyarországi küldöttség a tüntetést megelőző napon részt vett az "Autonómia anatómiája" című kiállítás megnyitóján Sepsiszentgyörgyön, ahol Szabolcs Attila polgármestert kérték fel köszöntőbeszédre. A tárlatra bárki küldhetett e-mailben alkotásokat, így állt össze a posztmodern kollekció. A polgármester elmondta, hogy "amikor Budafok-Tétény meghirdette a székely zászlók szolidaritásból történő kitűzését, nem gondoltuk, hogy akár egy mákszemnyit is teszünk az ügyért, azért, hogy az autonómia kérdése az értelmiségi kerekasztalok világából kilépjen, és értelmezhető valósággá váljon mindenkinek. ("Ś) Egy zászló többet jelentett, mint 24 év parttalan vitája, hiszen szó szerint látható, hogy lobog, jelen van".

A polgármester kifejtette, hogy Magyarország tartozik..., hiszen "ma Budapesten talán németül, oroszul vagy ki tudja, milyen nyelven beszélnénk, ha nem lett volna itt a Kárpátok alatt a székelység, akinek a fiai védték a határt, a hazát. Hódolat a székelyeknek!" - zárta gondolatait a polgármester.

(Külön köszönet a gépkocsivezetőknek, Veiner Gábornak és Berger Jánosnak - nélkülük nem ért volna sem oda, sem vissza a delegáció.)

Sengel Ferenc