Ugrás a tartalomra

Megszépült a templomtér Nagytétényben

2013. október 31. csütörtök
A helyiek a bazalt nagykockakövekkel felújított Szabadság utcán juthatnak el a misére
Megszépült a templomtér Nagytétényben

Hamarosan újra zavartalanul közlekedhetnek a polgárok a nagytétényi plébánia előtt a Szabadság utcán, miután befejeződnek a városrész idei megújításának részét képező átalakítási munkálatok - közölte lapukkal Karsay Ferenc, a XXII. kerület alpolgármestere. Mint mondta, az európai uniós pályázati pénzek felhasználásával végrehajtott beruházás folyamán új köztéri padokat, virágágyásokat és szemeteseket telepítettek a Nagyboldogasszony-plébánia elé. Az önkormányzat ezután a Szabadság utca teljes szerkezetét átépíttette, és a macskakő (kiskockakő) burkolatot bazalt nagykockákból állókra cseréltette.

Lapunk úgy tudja, korábban Fülöp ?kos, a nagytétényi Nagyboldogasszony-templom plébánosa nemtetszését fejezte ki a munkálatokkal összefüggésben, és kérte a kerületi önkormányzatot, hogy a felújítás a lehető legkevésbé zavarja a templom csendjét és a hívők közlekedését.

- Úgy tudom, munkatársaim mindent leegyeztettek a kivitelezővel, és amikor a plébános úr hozzám fordult, azonnal megoldást találtunk a felvetődött gondokra - mondta ezzel kapcsolatban Karsay Ferenc. - Örülök, hogy Nagytétény városközpontja a középkori templommal és környezetével együtt, részben az önkormányzat költségén, részben európai uniós támogatással, az Új Magyarország program részeként megújulhatott, és reméljük, hogy olyan örömmel fogják használni a közösségi tereket, mint amilyen szeretettel mi ezt a programot előkészítettük - fűzte hozzá az alpolgármester.

Emlékezetes, több mint egymilliárd forintos projektben újult meg Nagytétény: a XXII. kerület egyik legrégebbi településrészén a közterületi rekonstrukció a nyár végén zárult le. Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője korábban elmondta: számos közterületet, középületet is felújítottak, megőrizve azok értékeit és a kisvárosi miliőt. A projektben új, 1830 négyzetméteres kulturális központot építettek, és az egykori izraelita imaház megújult épületébe költözött a Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtára. Utóbbiban mintegy tízezer új szépirodalmi és ismeretterjesztő könyv áll majd a XXII. kerületi kölcsönzők rendelkezésére.

(Vigh Dániel)