Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétényben is lecsapott a hulladékkommandó

2013. október 31. csütörtök
A Százhalombattáról érkező különítmény azonosította az illegális szemetelőket
Budafok-Tétényben is  lecsapott a hulladékkommandó

Lejárt a türelmi idő, legalábbis ami a kerületünkben zajló illegális szemetelést illeti! - hangoztatta a minap Ledniczky Sándor, Nagytétény önkormányzati képviselője, aki megelégelte a XXII. kerületben elszaporodó, szabálytalanul lerakott hulladék mennyiségét, ezért nemrég felkereste a Százhalombattán szerveződött Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálatot (HJK).

A rögtönzött eligazítás közepén érkeztünk meg a nagytétényi temető mögötti, avarral behintett parkolóba: a szóban forgó kommandó két tagján kívül Bali Imre körzeti megbízott és társa is az összegyűltek között egyeztette az aznapi akciót. Pár perces tanácskozás után elindultunk a Hittérítő utcai szelektív hulladékgyűjtő szigethez.

A zöldkommandó felmatricázott, villogóval és CB-rádióval is felszerelt autójának hátsó ülésén helyet kapva az aznapi bevetéséről és tevékenységükről kérdeztem Koszta Andreát, a HJK egyik járőrét.

- Aki illegálisan lepakolja a hulladékot, az előbb-utóbb számíthat arra, hogy felkeresi a szemétkommandó. Alaposan átnézzük a lerakott szemétkupacokat, azokból pedig olyan bizonyítékokat ásunk elő, amelyeket azután dokumentálunk, végül pedig bemutatunk az eljáró hatóságoknak. Ezek birtokában felelősségre lehet vonni a szemetelőt - magyarázta az önkéntes alapon működő, Százhalombattán alakult környezetvédelmi civil szervezet járőre, aki vagyonőrként keresi kenyerét. Sajnálatos, hogy sok esetben prémium minőségű borospalackok vannak a pakkokban, amelyből következtetve nem kizárólag a szegényebb réteg szabadul meg így a szemetétől. Persze azért nem ez a jellemző: találtunk már használt, olcsó pelenkákat, kevésbé jó minőségű kozmetikumokat és gyógyszereket, de még a vágásról maradt disznófejet is - emlékszik vissza.

Szakadt fekete zsákokból, üres műanyag flakonokból, gyógyszeres­dobo­zok­ból álló szeméttenger áll a szelektív hulladékgyűjtő előtti öbölben. Kőhajításnyira gyönyörű, többszintes családi házak pompáznak a domboldalban.

A kommandó tagjai kesztyűt húzva gázolnak bele a szemétbe, miközben megérkezik a helyszínre Németh Zoltán, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője, aki az október 13-i első bevetés után most Budafokra hívta a különítményt. - Érthetetlen és felháborító, hogy ilyen gyönyörű környezetben sokan szemétlerakóként használnak egyes közterületeket. Főként annak tükrében, hogy nemrégiben Nagytétényben nyitotta meg kapuit Budapest legkorszerűbb és legnagyobb hulladékudvara, ahová el lehet vinni a kukába bele nem férő hulladékokat - mondta a képviselő. Hozzátette: az ilyen akciókkal az elrettentés az egyik céljuk, hogy senkinek ne jusson eszébe szemetelni.

A hulladéktengerek átvizsgálása után kiderült, hogy a három budafoki helyszínen összesen 18 szemetelőt sikerülhet azonosítani a maradékok nyomán. A következő lépés, hogy a rendőrség feljegyzi a bizonyítékokat, s értesítik az illetékes hatóságokat, amelyek jogi útra terelik az ügyet - mondta Ledniczky Sándor, akinek ígérete szerint mostantól gyakran számíthatunk hasonló, az illegális szemetelés visvisszaszorítását célzó razziákra.

(Vigh Dániel)