Ugrás a tartalomra

Polgári kerekasztal Budafokról

2013. november 14. csütörtök
Sok dologban egyetértettek a civilek az önkormányzattal
Polgári kerekasztal Budafokról

Közösségi tervezéssel Budafok-Tétény belvárosának megújulásáért! indított projektjének nyitórendezvényeként vezetői kerekasztalt szervezett a Promontorium Polgári Casino. A civil szervezet ülésén több helyi képviselő mellett részt vett Karsay Ferenc alpolgármester is.

A kerekasztal-beszélgetést Mészáros Péter, a civil szervezet elnöke nyitotta meg, ismertette az előzményeket, és a projekt logója értelmezésével emelte ki az egyesület egyik legfőbb törekvését, a partneri együttműködés, a társadalmi részvétel megerősítését.

Elsőként Karsay Ferenc alpolgármester adott átfogó, a jelenlévők egyetértésével sok esetben találkozó képet az önkormányzat városfejlesztési törekvéseiről és munkájáról, ezen belül kiemelt figyelmet fordítva a budafoki belváros megújítására. Mint mondta, Budatétény és Nagytétény sokat fejlődött a közelmúltban, most Budafokon van a sor. Tehermentesíteni kell a belvárost, például a Pécsi utca megnyitásával, a forgalom átterelésével a hatos út felé vezető átjárók irányába. Az alpolgármester kiemelte, hogy nagyon fontos az értékeink megőrzése is (például az Oroszlános udvar megmentése), a helyi vízi közlekedés megszervezése. Utóbbiról szólva az alpolgármester megjegyezte: Budapesten már elkezdődött a közösségi vízi közlekedés fejlesztése, így van remény arra, hogy ebbe a kerület is be tudjon kapcsolódni. Karsay Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a szakorvosi rendelőintézet jelenlegi állapotában már méltatlan volt a lakosság számára. Ennek az intézménynek a felújítása már folyamatban van, és az állami támogatásoknak köszönhetően meg is valósulhat. Hasonlóan a Szomszédok piacához, amelyre fővárosi forrásokat nyert a kerület, elkezdődött a bontás, hamarosan elindulhat az építkezés is.

- Fontos szempont az önkormányzat számára közösségi terek és parkok kialakítása - jelentette ki az alpolgármester. Sajnos némileg elcsúfítja Budafok belvárosát a lerobbant volt Budafoki Mozi is. Egyelőre azonban nem tudja az önkormányzat, hogy mihez kezdjen ezzel az épülettel, nagyon sok javaslatot meghallgattak, és várják a további ötleteket - tette hozzá az alpolgármester. (A beszélgetésen ezzel kapcsolatban több ötlet is felmerült, például egy összművészeti központ létrehozása az épületben.) Karsay Ferenc beszélt még arról is, hogy fejlesztik Budafok közösségi közlekedését, 2015-ben új villamos-végállomás épülhet, a Kossuth Lajos utca pedig forgalomkorlátozott övezet lehet párhuzamosan a Mária Terézia utca tehermentesítésével.

Ezt követően Péterfi Ferenc, a Közösségfejlesztők Egyesületének elnöke prezentációval kísért előadásban ismertette a részvételi városmegújítás, a közösségi tervezés elvi, gyakorlati, módszertani kérdéseit, majd Döbrönte Katalin urbanista mutatta be prezentációját és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a civil szervezet városfejlesztési munkacsoportjának munkaanyagát. Az előadásokat követően Sain Mátyás tervező-elemző moderálásában fórumra került sor, ahol a résztvevők az ötletbörze módszerével fogalmazták meg javaslataikat, hasznosíthatónak gondolt tapasztalataikat Budafok belvárosának jövőjéről.

Mészáros Péter szerint a rendezvény végén jól érzékelhető volt, hogy a különböző "sapkát" viselő (városvezetői, civil, intézményvezetői, vállalkozói, egyházi) résztvevők egymásra figyelve, a lényegi koncepcionális elemekben, így nagyon jól kitapinthatóan a "Kisváros a nagyvárosban", a "tegyük élővé Budafok-Tétény belvárosát közösen", az "erősítsük meg a kisvárosias polgárváros szerepkörét" kérdésekben azonosan, de mindenképpen egymáshoz közelállóan gondolkozva, kifejezetten aktív, partneri módon élték meg az estét. Ez pedig biztató alapot jelenthet a jövőre nézve.

(VH)