Ugrás a tartalomra

Táncművész a város szélén

2013. november 14. csütörtök
Bozsik Yvette társulata idén ünnepli huszadik évfordulóját
Táncművész a város szélén

Folyamatosan küzd az előítéletek ellen, az alkotás, a humor és családja élteti, társulata idén húszéves. Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész Nagytétényben, ahol csaknem egy évtizede él, megtalálta a békét és a nyugalmat. Nagy állatbarát, néhány kóbor kutyát és macskát is befogadott az évek alatt. Sűrű a novembere, mire e sorok megjelennek, társulata megjárta Azerbajdzsánt Négy évszak című produkciójával. Széles repertoárja felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt élményt jelent.
A kerületi művésszel a társulatán kívül többek között a családon belüli erőszakról, az állatok iránt érzett szeretetéről és a kerületről is beszélgettünk. Nagytétényt a művésznő szerint azért is lehet szeretni, mert közel a természet, nagy a tér és jó a levegő.

- Húsz éve vezeti a társulatát, ezalatt hány művet mutatott be és hány táncossal dolgozik? - kérdeztem Bozsik Yvette táncművésztől.

- Évente általában két bemutatót tartunk, két évtized alatt összesen több mint félszáz koreográfiám és rendezésem került közönség elé. Igyekszem több korosztály számára készíteni műveket, amelyekkel egész évadban ünnepeljük a húsz évet"Ś A társulat egyébként tizenöt tagú, de legalább tíz vendégtáncosunk is van.

- Korábban azt nyilatkozta, hogy bizonytalan a társulat sorsa, és folyamatosan küzd az előítéletek ellen"Ś

- Ez utóbbi igaz, a saját utamat járom, de mindig vannak olyan súlyos problémák, kérdések az életben, mint például a családon belüli erőszak vagy az állatok kínzása, amelyek mellett nem tudok szó nélkül elmenni, és igyekszem felhívni rájuk a figyelmet. A társulat sorsa szerencsére rendeződött, hosszú évek kőkemény munkájával végre elértük, hogy kiemelt kategóriába kerültünk és nem kell minden évben pályázni, a tápiószelei önkormányzat jóvoltából.

- Előadásaikban a humor és az önirónia rendszeresen megjelenik. Ezek csak a színpadon jellemzik önt vagy az életben is?

- ?ltalában az életemet, illetve az átélt élményeimet viszem színpadra - sokat merítek a gyermekkoromból is -, tehát amit a színpadon látnak, az jellemző rám. A humor és az önirónia elengedhetetlen kellékei az életemnek.

- S kik játszottak fontos szerepet az ön életében? Azt olvastam, hogy például Szabó Győző színész életében ön igen fontos szerepet tölt be.

- Nagyon szeretek Győzővel dolgozni, a Lány, kertben című előadásomban ő alakította édesapámat. Paál István rendező, Imre Zoltán és Halász Péter is fontos szereplők voltak életem különböző szakaszaiban.

- Ismerősek ezek az évekkel ezelőtt elhangzó mondatai? "Elképzelhető, hogy még fellépek. És régóta vágyom rá, hogy legyen saját színházam, erről az álmomról még nem tettem le."

- Már letettem ezekről az álmaimról, de így is teljes életet élek.

- A kerületben"Ś Mióta él itt és hogyan érzi magát Nagytétényben?

Lassan tíz éve vettünk a családommal itt egy házat, és azóta nagyon megszerettem a kerületet, a városközpont például az emberközpontúsága miatt ragadott meg. Sokat utazom, és jólesik hazajönni ebbe a nyugalomba, békességbe. Közel a természet, nagy a tér, jó a levegő, a kertem gyönyörű és szép családom van. Kell ennél több? Kutyáim, cicáim is vannak, előfordul, hogy egy-egy kóbor kutyát vagy macskát befogadunk, sajnos sok van belőlük az utcánkban. Valamit kellene értük tenni.

Temesi László