Ugrás a tartalomra

Művelődésszervező popsztár Tétényben

2013. december 19. csütörtök
Művelődésszervező popsztár Tétényben

Új szerepkörben mutatkozott be a kerületi nagyközönségnek a sokak által Tibóként ismert Kocsis Tibor. Az énekes - aki saját bevallása szerint nem volt még zsűritag, a gyermekrajzok értékelése meg végképp újszerű feladatot jelentett számára - örömmel választotta ki zenésztársaival az ország minden tájáról beérkező karácsonyi rajzok és festmények közül azt a tizenötöt, amelyet árverésre érdemesnek tartott. Mint mondta, máskor is részt vesz az UNICEF munkájában, nevét adja kampányaikhoz, hogy ismertségét kamatoztatva felhívja az emberek figyelmét, miképpen segíthetnek az arra rászoruló gyermekeknek. A 2011-es év X-Faktor-győztese óriási sikert aratott a Camponában, ahol a díjátadón ő is aukcióra ajánlotta két személyes tárgyát: az Egy este Kocsis Tiborral című tévéműsorban viselt fehér ingét és egyik kedvenc, Mickey Mouse-os pólóját. A népszerű popsztárral az utóbbi két évről beszélgettünk.

- Kommunikáció és művelődésszervező szakon végzett az egri főiskolán, majd végzettségéhez kötődő munkakörben dolgozott a Szerencsejáték Zrt.-nél. Két éve berobbant a köztudatba, azóta országosan ünnepelt sztár. Titokban erre a pályára készült?

- Az éneklés alapvetően izgalmas kirándulás volt. Soha nem a főcsapás, de szerettem volna, ha az lenne. Kicsit mindig több volt, mint hobbi, de hosszú ideig nem tudtam maximálisan erre koncentrálni. Több próbálkozás után végül a televízió tehetségkutató műsorában elért első helyezés nyújtott lehetőséget arra, hogy hivatásomnak tekinthessem.

- Nem idegenkedett a színpadtól?

- Szokatlan volt, hogy én kerültem a középpontba, de azért vágytam is rá és nagyon élveztem. Van bennem egyfajta exhibicionizmus, amely a színpadra hívott. A verseny óta eltelt két év alatt rengeteget tanultam. Sokat is dolgozom, új dalokat, új anyagokat hozok létre, hogy meg tudjak maradni ezen a pályán.

- Dalt szerez, szöveget ír vagy hangszerel?

- Ezek összességét. Mindenből kiveszem a részemet. Önálló lemezeimen (karácsonyra már kettő lesz!) több dalnak én szereztem a szövegét, kettőnek a zenéjét is, és amelyiknek nem, annak a hangszerelésében vettem részt. Igaz, nem én végeztem az érdemi munkát, de miután az én dalaim, az alkotógárdával közösen határoztuk meg, milyennek szeretném ezeket hallani. Az első lemezemet nagyon szeretem, mert olyan dalok születtek, amelyek az én személyiségemet adják vissza, és jól állnak nekem.

- Fontos, hogy olyan dalt énekeljen, amely jól áll önnek?

- Igen. Különböző szerzőktől kapok dalokat, de soknál érzem azt, hogy nem nekem való. Nem azért, mert nem jó vagy nem tetszik, hanem mert tudom, hogy nem úgy énekelném, ahogy az a szerző fejében megszületett. Alapvetően nem kötődöm egyfajta stílushoz, sokféle dalt énekelek, sokféle műfajban, de úgy gondolom, hogy amelyiket visszautasítom, az jobb helyen lesz másnál.

- Hogyan választja ki, melyik dalból készüljön videoklip?

- Van olyan dal, amelyik szinte kínálja magát, hogy videoklipet forgassunk belőle, mert annyira képszerű, vagy olyan a szövege, amely meghatároz egy képi világot, egy történetet. Az is előfordul, hogy azért készítünk klipet, mert szeretjük a dallamot, és úgy érezzük, a közönségnek is tetszeni fog. A videoklip alapvetően azért készül, hogy minél nagyobb publicitást kapjon a dal, minél többen megismerhessék. A napokban megjelenő második önálló lemezem, az Új holnap készítése közben már a stúdiómunkák alatt éreztük, melyik lesz erre alkalmas.

Tamás Angéla