Ugrás a tartalomra

Százegy esztendő titka

2014. január 23. csütörtök
Százegy esztendő titka

A hosszú, boldog élet titka Veronika néni szerint mások tiszteletében és a szeretetben rejlik. Székely Veronikát Szabolcs Attila polgármester és dr. Szántó János jegyző köszöntötte 101. születésnapján, december 27-én.

Veronika néni - akár tavaly, a 100. születésnapján - nagyon örült a látogatásnak és elmesélte, hogy az elmúlt egy évben mik történtek vele. - Egyéves lett a legfiatalabb dédunokám, így kettőnk között éppen 100 év van. Imádom a családomat, akik sokszor meglátogatnak - mesélte Veronika néni, aki 97 éves korában még aktívan segített a háztartási munkában és főzött fiával, menyével. 90 évesen a fejébe vette, hogy repülőre ül és meglátogatja Olaszországban élő orvos unokáját.

Édesanyja és édesapja is fazekasok voltak. Gyermekkorában szegény, de boldog karácsonyi ünnepeket tartott a családja. Kolozsváron 13 éven keresztül segített egy családnál a mindenna­pokban, később más házaknál is dolgozott. Messze földön híres volt Veronika néni főzőtudománya. Nem volt olyan esküvő vagy családi esemény, ahova ne őt hívták volna. Még ma is emlékszik az összes étel elkészítésének folyamatára. Imádott táncolni, énekelni és mulatni. 1990-ben költöztek Magyarországra, Nagytétény előtt Debrecenben laktak. - Mindenhol szerettem lakni. Senkivel, soha nem voltam rosszindulatú, és soha nem bántottam senkit - emlékezett kerületünk legidősebb lakója. Talán ez lehet a hosszú élet egyik titka. Veronika néni túl a százon is rendszeresen olvassa a napilapokat, nézi a televíziót és még mindig el tudja magát látni. - Köszönöm szépen, nagyon jól érzem magam, csak a lábaim fáradnak el sokkal előbb, mint ahogy én szeretném - mondta búcsúzóul.

(VISZKOCSIL D?“RA)