Ugrás a tartalomra

Hegedűs és Hollerung csodája a Zeneakadémián

2014. január 23. csütörtök
Hegedűs és Hollerung csodája a Zeneakadémián

K orábban is többször fellépett már Hegedűs Endre Liszt-díjas zongoraművész az idén húszéves Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, így a novemberi koncertet alig egy évet megelőzően is. A zeneakadémiai közös hangverseny azonban több szempontból is rendhagyónak számít - tudtuk meg Hollerung Gábortól, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetőjétől. A karmester elárulta: a gyönyörűen felújított Zeneakadémia nagytermében Árpád-házi Szent Erzsébet napján adott előadás különlegessége abban rejlett, hogy közös muzsikálásuk alkalmával három zongoraverseny is elhangzott. A karmester elmondta, a szólóhangszeren játszó művészek, így a zongoraművészek is, akikkel a zenekar évente néhány koncerten fellép, többnyire egy versenyművet játszanak a zenekarral, azt is rendszerint a szünet előtt. Ilyen hangverseny, amelyre Hegedűs Endre vállalkozott, évente legfeljebb egyszer van.

A háromórás, telt házas hangversenyen Hegedűs Endre és a Budafoki Dohnányi Zenekar tolmácsolásában, Werner Gábor vezényletével romantikus zeneszerzők, Schumann és Brahms nagy versenyművei csendültek fel.

- Nagy boldogság, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat. Külön öröm, hogy jelenlétével megtisztelt bennünket ?der János köztársasági elnök, Kövér László házelnök és Martonyi János külügyminiszter úr is - újságolta lelkesen a zongoraművész, aki a koncert után még hosszasan beszélgetett a közjogi méltóságokkal. Hozzátette: a jegyárak, ahogy azt a Hegedűs-koncerteken a közönség már megszokhatta, szívükből jövően alacsonyak voltak, mert szépséget átadni misszió. Ennek ellenére a zeneakadémiai hangverseny Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatásának köszönhetően eltartotta önmagát, ami manapság igen nagy ritkaságnak számít.

Hollerung Gábor arról is tájékoztatta lapunkat, hogy márciusban ismét együtt lép színpadra a Budafoki Dohnányi Zenekar és Hegedűs Endre zongoraművész, de míg az elmúlt hónapban a zenekar tett eleget a pianista meghívásának, addig a Budafoki Hangversenyesték bérletsorozat tavaszi koncertjére a zenekar hívja meg vendégnek a zongoraművészt. Március 21-én Gál Tamás vezényletével Meskó Ilona Eszmélet című szerzeménye, Chopin e-moll zongoraversenye és Kodály Felszállott a páva - variációk magyar népdalra című műve hangzik majd el Hegedűs Endre közreműködésével a Klauzál Házban.

Tamás Angéla