Ugrás a tartalomra

Elkezdődött Budafok-Belváros felújítása

2014. január 23. csütörtök
Elkezdődött Budafok-Belváros felújítása

Budafok-Belváros rekonstrukciójának nagy beruházásai, a budafoki piac megújítása és egy új közösségi tér létrehozása a belvárosban, a szakorvosi rendelő korszerűsítése és a villamosmegálló átalakítása mellett elindultak a Kossuth Lajos utca csillapított forgalmú sétálóutcává alakításának előkészítő munkálatai. Ennek megfelelően az önkormányzat a belváros főutcájának számító útvonalon sorban hozza rendbe a tulajdonában lévő épületeket és közterületeket. Ide tartozik, hogy lebontották a Leányka utca 60. szám alatti "kísértetházat", ami évekig elborzasztotta a kerületbe érkezőket, ennek helyén ma közösségi kert működik.

Mint arról beszámoltunk, ez igen népszerű a lakosság körében, a parcellákat egytől egyig kibérelték és művelik a környéken élők. Rendbe hozták a Leányka utca szemközti oldalán lévő parkot is, eltávolítva az ottani lemezbódét, amely sokak szemét bántotta az elmúlt évtizedben. A Kossuth Lajos u. 23. és 24. szám alatti házakat is felújították. Lebontják továbbá a Magdolna utca becsatlakozásánál álló lepusztult faházat, helyette közpark létesül, elkezdik a Kossuth Lajos utca 60. szám alatti ház felújítását is. Urbanisztikai, városképvédelmi szempontból fontos az is, hogy lebontották a Kossuth Lajos utca 96. szám alatti másik "kísértetházat", amelynek a helyén szintén közparkot alakítanak ki. Ezenkívül számos felújítás kezdődik meg még a kerületben az idén, a művelődési ház épületében működő Hajós Alfréd Tanuszoda például támogatást nyert az energetikai korszerűsítésre, de az sem elhanyagolható, hogy az önkormányzat jóvoltából új, esztétikusabb kapuk kerülhetnek a Leányka utcai garázssorra.

Elkezdődtek Budafok-Belváros rekonstrukciójának, a Kossuth Lajos utca csillapított forgalmú sétálóutcává alakításának előkészítő munkálatai. Az önkormányzat a belváros főutcájának számító Leányka utca-Kossuth Lajos utca útvonalon sorra hozza rendbe a tulajdonában álló épületeket és közterületeket. Mint ismert, már korábban lebontották a Leányka utca 60. szám alatti "kísértetházat". Ez a vasútvonal melletti, romos épület évekig csúfította a kerület kapuját, akik hozzánk érkeztek a belváros, illetve a XI. kerület felől, a Leányka utcai felüljáróról lenézve ezt pillantották meg először, a háttérben a szintén nem túl esztétikus látványt nyújtó kockaplázával.

Az egykori rom helyén ma közösségi kert működik, amelynek népszerűsítésével, az ott folyó tevékenység koordinálásával az önkormányzat Kázmácz Józsefet bízta meg, de segíti őt ebben a munkában Zugmann Péter alpolgármester is. Mint arról beszámoltunk, az önkormányzat pénzügyi és gyakorlati támogatásával, a kerületi Fitoland segítségével működő kert igen népszerű a lakosság körében, a parcellákat egytől egyig kibérelték és művelik a környéken élők. Rendbe hozták a Leányka utca szemközti oldalán lévő parkot is, eltávolítva az ottani lemezbódét, amely sokak szemét bántotta az elmúlt évtizedben. Ezen kívül felújították a Kossuth Lajos utca 23. és 24. szám alatti házakat is. Lebontják továbbá a Magdolna utca becsatlakozásánál álló lepusztult faházat, helyette közpark létesül. Az itt dolgozó cipészmester szintén az önkormányzat segítségével költözhetett el új, méltóbb helyen lévő műhelybe. Elkezdik a Kossuth Lajos utca 60. szám alatti ház felújítását is. A városkép megújulását hozta az is, hogy lebontották a Kossuth Lajos utca 96. szám alatti másik "kísértetházat", amelynek a helyén szintén közparkot alakítanak ki. Mint arról beszámoltunk, ez nem volt egyszerű feladat, hiszen a tulajdonosok egymással sem tudtak megállapodni, míg végül az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia az ingatlant. Ezenkívül számos felújítás kezdődik meg még a kerületben, a belvárosban például új piac és közösségi tér épül, felújítják a villamos-végállomást, folytatódik a szakorvosi rendelő korszerűsítése, a tervek szerint rendbe hozzák a posta épületének homlokzatát, tervezik a BMTE Sportcsarnok felújítását és a művelődési ház épületében működő Hajós Alfréd Uszoda energetikai korszerűsítését is.

Napkollektorok fűthetik a Hajós Alfréd Tanuszoda vizét

Budafok-Tétény önkormányzata 36 101 589 millió forint európai uniós pályázati támogatást nyert a Hajós Alfréd Tanuszoda energetikai korszerűsítésére. A beruházást követően - az uszodatér délkeleti tájolású ferde tetőrendszerére megfelelő mennyiségű napkollektor felszerelésével és hőcserélő rendszer beépítésével, a meglévő fűtési hálózathoz történő csatlakoztatással - elérhető lesz, hogy az uszoda teljes melegvíz-igényének 50-55 százalékát napkollektorok állítsák elő. A nyári időszakban a teljes használati melegvíz-igényt, a téli időszakban minimális mennyiséget.

Szabolcs Attila polgármester elmondta, hogy a korszerűsítés jelentős lépés az uszoda történetében, energiatakarékosabbá válik a létesítmény. Mindemellett, a konkrét pénzügyi megtakarításon túl nagyon fontosnak tartja az önkormányzat, hogy a projekten keresztül felhívják a kerületben élők figyelmét a megújuló energiaforrások felhasználásának fontosságára.

A korszerűsítés előreláthatólag 2014 májusában kezdődik. A Hajós Alfréd Tanuszoda a felújítás ideje alatt is a megszokott módon, zökkenőmentesen üzemel majd.