Ugrás a tartalomra

Kós Károly-díj építészeinknek

2014. január 23. csütörtök
Kós Károly-díj építészeinknek

Pintér Sándor belügyminiszter Kós Károly-díjat adományozott az erdélyi építész születésének 130. évfordulója alkalmából. Az elismerést Felkai László közigazgatási államtitkár adta át a Magyar Zarándokút Egyesület építészcsoportja részére, a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén végzett kimagasló eredménye elismeréséül. Az építészcsoport magja budafoki. A nyertesek között szerepelnek dr. Barnáné Károsi Klára és Békés Katalin, a kerületi önkormányzat építéshatósági irodájának munkatársai, valamint Rumi Imre főépítész és Szesztai György, a Főépítészi és Városrendezési Iroda munkatársa. Rumi Imrét arra kértük: avassa be olvasóinkat a tevékenységükbe.

- A Magyar Zarándokút Egyesület építészcsoportja a spanyolországi El Camino szellemiségéhez hasonlóan működő hazai zarándokút létrehozását tűzte ki célul - mondta el a kerület főépítésze. - Ez egy keresztény szellemiségű út, amely magyarországi szent helyeket köt össze különböző történelmi utak - például a római vagy a jeruzsálemi zarándokút - fedésében. A csaknem hatszáz kilométeres út, amely Esztergomból vezet Máriagyűdre, keresztmetszetet ad hazánk természeti és építészeti értékeiről, a főnyomvonal egyébként 431 kilométer. Az útvonal olyan legendákat, ősi hagyományokat őrző szakrális helyeken megy keresztül, mint a Pilis, a Kiskunsági Nemzeti Park vagy a Mecsek.

- Hány tagja van az egyesületnek?

- Harmincegy. Az építészcsopork héttagú, ebből négyen dolgoznak a budafok-tétényi önkormányzatnál. Nagyon örülünk a Kós Károly-díjnak. Ez a csoport jó kis csapattá kovácsolódott a zarándokutak alatt, amelyek nagyon sokat adtak nekünk, a közös munka jobban ment az utazások után. Engem személy szerint alázatra, szeretetre tanított, sőt nyugalomra, hogy könnyebben, jobban tudjam kezelni a problémákat. Szakmailag is sokat kaptam ezektől az utaktól, hiszen szakrális helyeket érintünk, templomokat, régi kolostorokat keresünk fel, amelyekre természetesen építészszemmel is tekintünk, és ezekre az értékekre, építészeti örökségünkre fel is hívjuk a figyelmet. Környezetvédelmi és szociológiai szempontból is fontosak ezek az utak.

- Hány zarándokúton vett már részt?

- A legendás El Caminón négyszer voltam, de csak egyszer tettem meg a nyolcszáz kilométeres utat. A magyarországi zarándokutat 2011-ben nyitottuk meg, azóta minden évben részt vettem, részt vettünk ezeken. Az az érdekessége ezeknek az utaknak, hogy minden alkalommal más és más élményt nyújt, hiszen a társaság is mindig változik, az időjárás sem ugyanaz, így a hangulat is évről évre más. Ezért sem lehet megunni a zarándoklatot. Minden alkalommal el tudunk mélyülni, megújulunk lelkileg, de fizikailag, szellemileg is.

- Az építészcsoport mikor vág neki az újabb zarándokútnak?

- Minden év márciusában nyitjuk ki a magyar zarándokutat és novemberben zárjuk be. Egyre nagyobb az érdeklődés iránta, tavaly már csaknem ezer "Z útlevelet" adtunk ki, a dupláját az előző évi mennyiségnek. Bárki bekapcsolódhat ezekbe az utakba, még az is, aki nem bír több száz kilométert gyalogolni, ugyanis bármikor ki lehet szállni"Ś

Temesi László